În România avem confirmate până la această oră 15 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Ultimii doi pacienți sunt o femeie de 42 din București și o bătrână de 70 de ani din Mureș.

Cronologia evenimentelor, luni, 9 martie – LIVE UPDATE:

ora 16.20 – Grupul de Comunicare Strategică informează că cele 10 persoane purtătoare ale virusului Covid-19 care sunt în continuare internate în spitale au o starea generală de sănătate bună, iar pacienții în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizați cu atenție.

De asemenea, în carantină instituționalizată mai sunt 27 de persoane, iar în izolare la domiciliu 11.198.

“Până la această oră au fost prelevate și analizate 1010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 995 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus”, informează Grupul de Comunicare Strategică.

ora 16.00 – Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a făcut un apel pe Facebook la toți rezerviștii care au domiciliu în oraș, rugându-i să ofere ajutor pentru a preveni și gestiona o eventuală criză declanșată de o epidemie de coronavirus.

“Ca Primar al Orașului Voluntari și ofițer în rezervă, consider că avem nevoie de sprijinul dumneavoastra, ținând cont de pregătirea și experiența pe care le-ati acumulat, pentru a preveni și gestiona cât mai bine o criză care s-ar putea declanșa în orașul nostru pe fondul aparitiei unei eventuale epidemii de infectări cu coronavirus, COVID -19”, se arată în mesajul de ep Facebook.

ora 15.50 – Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis interzicerea evenimentelor care urmau să se desfăşoare în Parlament în perioada 9-31 martie, în cazul situaţiilor unde participarea este mai mare de 1.000 de persoane.

De asemenea, s-a decis suspendarea vizitării Palatului Parlamentului până la data de 31 martie şi analizarea de către persoanele competente a prezenţei invitaţilor la diverse evenimente aflate pe agenda parlamentară, astfel încât la acestea să participe strict persoanele a căror prezenţă este absolut necesară.

S-a mai luat şi măsura suspendării programului de internship de la Camera Deputaţilor şi a altor programe de stagii din cadrul grupurilor parlamentare, comisiilor parlamentare.

ora 14.45 Ministerul Educației suspendă toate olimpiadele şcolare, din cauza coronavirusului

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a decis suspendarea tuturor olimpiadelor şcolare judeţene şi regionale, precum şi a competiţiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior. DETALII aici.

ora 14.10 Surse: Se va propune închiderea școlilor din România

Potrivit unor surse oficiale, membrii grupului științific vor propune în ședința de urgență de astăzi de la ora 16.00 ca școlile din România să se închidă în perioada 10 martie – 21 aprilie 2020.

De asemenea, o altă propunere va fi ca unii angajați din sistemul privat și de stat să muncească de acasă.

ora 13.35 Alertă în Oradea. Un autocar cu 46 de persoane din Italia a fost oprit

Un autocar cu mai multe persoane care vin dintr-o ”zonă cu alertă roșie” din Italia, Rimini, a fost oprit în Oradea.

Automat a fost dispusă carantina, iar autoritățile locale gestionează acum transferul.

Potrivit informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, este vorba despre 46 de persoane care vin din Italia în România.

ora 12.30 România a discutat cu premierii din 6 țări pe tema pericolului reprezentat de coronavirus

Premierul Ludovic Orban, a participat luni la o videoconferință cu omologi din 6 țări, pe tema pericolului reprezentat de infecția cu coronavirus.


Este vorba despre premierii din Italia, Bulgaria, Cipru, Austria, Croația și Israel. DETALII aici.

ora 11.55 Alertă de coronavirus în Parlament.

Senatorul PSD Liviu Pop afirmă că vineri a fost depistată pozitiv cu coronavirus o angajată de la OSIM, unde lucrează soțul unei angajate la Comisia pentru Învățământ din Senat.

Astfel, preventiv, ”toți angajații Comisiei au fost trimiși acasă până la noi directive”. DETALII aici.

ora 11.25 Rezultatele testului pentru coronavirus în cazul tinerei de 22 de ani sunt negative

La Institutul Matei Balș din Capitală a ajuns duminică o tânără de 22 de ani, care este în anul I la Master la Universitatea Politehnica din București. Aseară, în timp se afla în complexul studențesc Regie, i s-a făcut rău, și – pentru că tocmai fusese în Italia – medicii de la SMURD au decis să o ducă la Institutul Matei Balș.

Luni dimineață, însă, rezultatele testelor au arătat, din fericire, că nu are coronavirus.

Pe de altă parte, 5 persoane au fost declarate vindecate de coronavirus, până acum, Astăzi, cel mai probabil, va fi externată o adolescentă de 15 ani din Timișoara, colegă cu cei 2 elevi care au fost deja externați.

ora 11.20 Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministrului Educaţiei suspendarea cursurilor timp de 2 săptămâni

″Infecţia cu coronavirus reprezintă o reală urgenţă naţională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României. (…) Având în vedere faptul că elevii îşi petrec până la 7 ore zilnic la şcoală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ţinând cont de faptul că şcolile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare şi nici de o cultură a siguranţei pentru ca acest virus să nu fie răspândit″, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

În opinia reprezentanţilor Consiliului Elevilor, dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota “iresponsabilitate” din partea decidenţilor din domeniul educaţiei.

Citeste si...  Marian Godină se înfoaie la politicieni


Autorităţile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea şcolilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situaţii de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România, afirmă sursa citată.

ora 11.00 Metrorex promite că adoptă măsuri speciale pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus

Conducerea Metrorex promite că va adopta măsuri de prevenție pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus. În acest sens, reprezentații companiei au transmis un comunicat cu toate măsurile ce urmează să fie luate.

ora 10.55 În România se află în carantină 27 de persoane, iar alte 12.789 sunt în izolare la domiciliu

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat că, în prezent, în România, se află în carantină instituţionalizată 27 de persoane, pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat noul coronavirus, iar alte 12.789 sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Până luni, la nivel naţional, au fost confirmate 15 cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus).

Dintre cei 15 cetăţeni care au contactat virusul, cinci sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. Toţi pacienţii internaţi au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă şi care au boli cronice sunt monitorizate cu atenţie.

ora 10.50 Astăzi intră în vigoare deciziile privind impunerea unor restricții de trafic

Comunicat al Guvernului:

”Începând de astăzi, 9 martie 2020, ora 12:00, intră în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus. Astfel, sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României. Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.”

ora 10.45 Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății, o femeie în vârstă de peste 70 de ani a fost dusă în condiții de izolare de la spitalul Sf. Ioan la spitalul Victor Babeș.

Ea a fost în Italia în urmă cu aproximativ 3 săptămâni.

ora 10.15 Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunțat o serie de măsuri de resticționare a unor activități în București, ca urmare a pericolului reprezentat de posibila răspândire a coronavirusului. DETALII aici.

ora 10.30 Comunicat al Grupului de Comunicare Strategică:

”În contextul anchetei epidemiologice care este desfășurată în acest moment în legătură cu femeia de 42 de ani din București, confirmată cu coronavirus (COVID-19) în cursul zilei de 8 martie, sunt desfășurate verificări cu privire la posibili contacți ai persoanei din rândul personalului care desfășoară activități în clădirea Guvernului României.

Facem precizarea că s-au luat măsuri preventive în acest caz, fiind limitat orice contact cu terțe părți pe care l-ar fi putut avea două dintre persoanele, despre care s-ar putea considera că au contact cu femeia de 42 de ani, solicitându-li-se să rămână la domiciliu împreună cu familia.”


ora 08.00 15 cazuri confirmate de coronavirus în România

În România, avem confirmate până la această oră 15 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Ultimii doi pacienți sunt o femeie de 42 din București și o bătrână de 70 de ani din Mureș.

Acesta din urmă a fost transportată duminică seara la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, după ce a acuzat probleme de sănătate.

Femeia în vârstă de 70 de ani este din localitatea Cristești, județul Mureș. În urmă cu două zile a venit acasă din Italia, din Ancona, unde a fost în vizită la nepoata ei. A sosit cu avionul în România, iar imediat ce a ajuns a fost izolată la domiciliu.

Femeia avea febră și dificultăți în a respira, așa că sâmbătă i-au fost recoltate probe. Rezultatele au confirmat prezența coronavirusului, iar autoritățile au luat decizia ca femeia să fie transportată la spitalul de boli infecțioase din Cluj Napoca.

Iuliu Moldovan, director DSP Mureș: “Este vorba de o persoană de sex feminin de 70 de ani, din mediul rural, la care rezultatul a fost pozitiv, motiv pentru care am urmat procedura specifică. A fost transportată la clinica de boli infestoase din Cluj, pentru investigații de specialitate. A venit din Italia și a fost la izolată la domiciliu.”

Direcția de Sănătate Publică continuă anchetă epidemiologică pentru identificarea tuturor persoanelor cu care femeia a intrat în contact.

Deocamdată este cunoscută doar persoana care a transportat-o pe femeie de la aeroport până acasă. Acesta este o rudă a bătrânei tot din localitatea Cristești.