Cei șase români care se aflau au fost pe vasul de croazieră Diamond Princess și au cerut să fie reptriați, după ce s-a stabilit că nu sunt infectați cu coronavirus, au ajuns în această dimineață în țară.

Cetățenii români au fost aduși cu un avion militar Spartan al Forțelor Aeriene Române, în condiții speciale. În următoarele două săptămâni, ei vor fi izolați, ținuți în carantină într-un loc pe care autoritățile nu l-au dezvăluit, informează Digi 24.

„Toți cei șase cetățeni români care și-au exprimat dorința de a reveni în țară au fost îmbarcați la bordul aeronavei puse la dispoziție, în cadrul mecanismului european de protecție civilă, de către guvernul italian. Anterior îmbarcării aceștia au fost testați de către echipa medicală mobilă, rezultatele testărilor fiind negative pentru infecția cu COVID-19 (Coronavirus)”, au transmis reprezentanții MAE.

Românii au fost testați medical la plecarea din Tokyo, pe aeroport, iar rezultatele la coronavirus sunt negative. Ei au ajuns mai întâi la Berlin, în cursul nopții, de unde au fost preluați de o aeronavă C-27J Spartan trimisă de Ministerul Apărării. Aeronava a aterizat la Baza Aeriană 90 din Otopeni, sâmbătă, în jurul orei 7:15.

„Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală și având instalată o cameră specială de izolare, a fost operată de un echipaj condus de locotenent-comandorul Romeo Gârz și a avut la bord o echipă medicală aparținând SMURD București. Transportul a fost realizat cu respectarea întocmai a măsurilor pentru protecția personalului și a tehnicii, obligatorii în astfel de situații”, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat – pentru Mediafax – că centrul unde vor fi puşi în carantină cei şase români de pe nava de croazieră Diamond Princess este în București, dar e secret, conform legii.

„Aşa spune protocolul, aşa spune legea, în alte ţări aceste centre de carantină sunt militarizate, noi respectăm o procedură în care centrul este secret şi în care sunt verificaţi zi de zi de DSP-ul din Bucureşti, sunt izolaţi, au camere separate în care au toate dotările necesare, li se aduce masa, li se schimbă lenjeriile”, a spus Nelu Tătaru.

Citeste si...  Administraţia Penitenciarelor anuntă monitorizarea a 7 deținuți. Testele de coronavirus au ieșit negative

Potrivit acestuia, cei 6 români se vor afla în centru 14 zile: „Cetăţenii români odată ajunşi pe Otopeni sunt luaţi şi duşi la centrul de carantinare, unde vor sta 14 zile. Având în vedere că ei au fost testaţi la îmbarcarea în nava italiană şi au ieşit toţi negativ, vor merge la centrul de carantină unde vor sta acele 14 zile. Suplimentar, noi, la sfârşitul celor 14 zile îi vom mai testa o dată”.

Nelu Tătaru mai spune că românii au respectat carantina de pe vas având în vedere că sunt peste 100 de pasageri de pe acel vas depistaţi cu coronavirus din care sunt şi două decese: „ei vin ca din zonă închisă, carantinaţi, fiind testaţi suplimentar pe acest transport al Protecţiei Civile, s-a procedat şi la testarea lor pentru coronavirus”.

Pe de altă parte, cei doi cetățeni români de la bordul Diamond Princess care sunt infectați cu coronavirus au rămas în continuare spitalizați în Japonia, iar starea acestora de sănătate este bună, potrivit MAE.

„Ambasada României la Tokyo este în legătură cu cei doi cetățeni români spitalizați, cât și cu ceilalți nouă cetățeni români, membri ai echipajului, care au decis să rămână pe vasul de croazieră”, a mai anunțat MAE.

La bordul vasului de croazieră Diamond Princess, blocat de la începutul lunii în portul japonez Yokohama, din cauza epidemiei de coronavirus, au fost depistați peste 600 de pasageri infectați cu noul coronavirus apărut în China. Doi dintre ei au murit.

În total, la bordul pachebotului s-au aflat 17 cetățeni români: doi pasageri și 15 membri ai echipajului.