Români pe podium: A cucerit New York-ul și a stabilit două noi recorduri. Află povestea Alexandrei Popescu-York

0

Designerul de top, Alexandra Popescu York a stabilit două noi recorduri. Pe de-o parte, ea a devenit singurul designer din toată lumea care prezintă timp de zece sezoane consecutiv la Couture Fashion Week în New York. Pe de altă parte, a avut dublă expunere, atât ca designer cu showuri couture cât și cu expoziții de pictură în cadrul acestui eveniment prestigios.

De asemenea, românca stabilită în New York a ținut două prezentări a două colecții diferite în aceeași săptămână, cu două producții diferite. Cea de-a doua fiind în cadrul Art Heart Fashion, o producție cu un vibe cool și vedete care s-a ținut la Angel Oresanz.

Deşi mulţi designeri se limitează în a crea haine, pe care le vând pe websiteuri sau în magazine fizice, Alexandra Popescu-York se avântă să facă showuri de modă. Ea nu creeză rochii, ci concepte, nu haine de un sezon ci trenduri, mişcări.

„Nu doar că am căpătat o vizibilitate în fața publicului, a buyerilor și a presei, dar m-am autodepășit. Este visul fiecărui desginer să poată să facă runway show-uri la un asemenea nivel. Sunt nemaipomenit de bucuroasă că am reușit să mă prezint la Săptămâna Modei în New York cu două colecții, în două zile consecutive, atât la Art Heart Fashion, cât și la Couture Fashion Week”, mărturisește artista.

„Pentru mine a însemnat trecerea într-o nouă etapa în carieră. Având un palmareș de peste 20 de prezentări de modă la nivel internațional în ultimii cinci ani sunt considerată un expert al showurilor couture”, recunoaște ea. Știe mersul fiecărui detaliu backstage, are proprie echipă, modele care o urmează oriunde. Cu toate acestea știe că mai este încă mult de învățat în domeniul modei și că mai are mule culmi de cucerit.

La ora actuală, Alexandra este unul dintre cei mai apreciați designeri de la Couture Fashion Week pentru că pune un mare preț pe originalitate. Fiecare prezentare pe care o ține vine cu un concept nou față de tot ce s-a gândit până acum, creat în urma unor experiențe proprii.

Cel mai important lucru ca designer, crede ea, este ca produsul tău să fie original. „Autenticitatea este din ce în ce mai rar întâlnită în întreaga lume a modei”, spune creatoarea.

După ce a lucrat în mai multe firme pe postul de head designer din Europa și America și a văzut că în domeniul modei se pune mai mult accent pe industrie și nu pe artă, în urmă cu aproximativ zece ani, ea a decis să pună temeliile propriului business, Alexandra Art&Design, în încercarea de a schimba mentalitatea și mersul lucrurilor într-o lume atât de ahitată după profit.

„Industria modei vrea doar să vândă cantități imense, pentru a avea profituri mari. Și în marile companii sunt angajate persoane în funcții de designer și creative director care nu au nicio legătură cu moda, educație sau simț artistic… Iar eu vreau să amintesc tuturor că autenticitatea există și că putem să ne alegem lucruri deosebite. Nu “fast fashion”, ci “high fashion”, explică Alexandra Popescu-York.

De asemenea, adaugă ea, moda fără artă nu este modă, este doar industrie, doar funcționalitate. „Multe companii fac pe bandă rulantă mii și milioane de uniforme, iar consumatorul de rând este încântat de prețurile mici pe care le au aceste lucruri, care nu îl evidentiază cu nimic de ceilalți consumatori ai acelui brand”, explică creatoarea.

Citeste si...  Iubitul Biancăi Brad s-a întors în familie!

Odată cu primele colecții de modă pe care le-a lansat, pe Alexandra au apreciat-o oameni de valoare în domeniul high fashion și a fost invitată să prezinte în cadrul „Fashion Week”, la New York. De aproape zece ani, ea își investește tot timpul și resursele pentru a crește atât ca designer cât și ca artist și creează colecții cu mare impact artistic și social.

„Să reprezint România la astfel de show-uri este o onoare. Am primit mii de felicitări, declarații de-a lungul ultimilor cinci ani despre cât sunt de talentată ca designer. Mie dincolo de faptul că rochiile sunt foarte frumoase, mi se spune mai degrabă că sunt un designer complet, un artist foarte talentat și că asta este menirea mea, să schimb lumea modei internaționale”, adaugă ea. Multe persoane din țări străine precum Canada, Australia, Germania de pildă, călătoresc special la show-urile la care prezinte românca, doar pentru a-i putea urmări colecțiile.

„Stilul Alexandrei Popescu-York îți cere toată atenția. În BB Magazine New York colecțiile sale au apărut în repetate rânduri datorită talentului său. Ea aparține șifonierului tău”, a spus Billie Blunt, CEO-ul BB Magazine New York.

„Un spectacol remarcabil! Alexandra Popescu-York a combinat magia cu profesionalismul. Să îi port creațiile goth pe scenă pe același stil de muzică a fost ca o simfonie”, spune modelul Lucia Pe la New York Fashion Week.

„Colaborez cu Alexandra de aproape cinci ani și am crezut în ea din prima clipă Am recunoscut creativitatea sa și am știut de la început că va ajunge departe. Dovadă stă și faptul că împreună am realizat nenumărate show-uri”, mărturisește Gabriela Panduru, fashion coordonator.

Ca planuri pe termen scurt, Alexandra şi-a propus să se implice şi mai mult în promovarea României în lume „România trebuie să înceapă să îşi accepte, aprecieze şi promoveze  artiştii din străinătate! Se zice că pentru un artist trebuie să  ai poporul tău în spate, să te susţină şi apoi să cucereşti lumea. Eu am cucerit lumea şi apoi le-am arătat că provin dintr-o ţară frumoasă pe care îi invit să o cunoască”, mai spune desginerul.

Alexandra Popescu-York pictează de la vârsta de trei ani și a studiat desginul vestimentar și arta plastic la Universitatea de Arte din București.

Stabilită de peste zece ani în America, ea are un palmareș impresionant de expoziții și show-uri de modă pe plan national și international.

Printre numeroasele recunoașteri care I s-au atribuit se numără si includerea in prezentarea Cei mai buni designeri al Couture Fashion Week primit în septembrie 2016 și includerea picturilor sale în Expoziția de artă la 70 de ani de aniversare a Națiunilor Unite în New York.

***

„Couture Fashion Week” este un prestigios festival de modă care are loc în New York, în cadrul căruia sunt prezentate colecții de lux.