Promo

Rolul și întrebuințarea stingătorului auto

Stingătorul auto este un element indispensabil din orice autoturism, atât de important încât obligativitatea deținerii sale a fost reglementată prin lege. Astfel că fiecare șofer ar trebui să aibă unul în autoturismul său, indiferent ce tip de autoturism conduce.

Unde folosești un stingator auto?

Un stingător auto de tip spray se utilizează în incendii incipiente (de dimensiuni mici) la:

  • focare de tip A (combustibil solid);
  • focare de tip B (combustibil lichid);

Când este vorba despre incendii auto care pot fi provocate de o funcționare incorectă a instalației electrice a autoturismului sau de carburant, stingătoarele auto pot fi soluția salvatoare. De asemenea, acestea pot fi folosite și pentru gospodării sau în camping (incendiu provocat de aprinderea produselor textile, lemne, hârtii, uleiuri, etc).

Stingătorul de incendiu este un recipient, de tip aerosol. Spuma generată de către acesta poate acoperi focarul și stinge incendiul creat. Odată ce spuma va acoperi zona incendiată, va împiedica contactul cu oxigenul care întreține arderea. Focul se va stinge rapid, acest lucru este sigur. Lichidul care se formează în urma transformării spumei va răci suprafețele și va împiedica extinderea și reaprinderea focului. Stingătorul, ca și agent propulsor folosește azotul.

Fiecare stingător auto prezintă un termen de valabilitate de 39 de luni și pe lângă omologarea de la RAR (Registrul Auto Român), acesta va avea și un aviz de la Inspectoratul de Stat pentru situații de urgență. El este indispensabil prin lege și fiecare șofer are obligația de a-l deține în mașina sa.

În caz că autovehiculul nu este deține 3 lucruri și anume: o trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii (toate omologate) se vor aplica contravenții și șoferul va fi sancționat cu o amendă care este prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni. (4 sau 5 puncte de amendă).

Conform legii Codului Rutier un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărârea autorităților. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2021 salariul minim brut s-a majorat la suma de 2.300 de lei pe lună amenda ar fi de 230 lei, echivalentul celor 4 sau 5 puncte de amendă.

Avantaje stingător auto

  • nu are nevoie de revizie anuală;
  • ocupă un spațiu limitat, respectiv este ușor de depozitat;
  • este un produs de unică folosință;

Chiar dacă spuma din interiorul tubului îngheață la o temperatură de -5 grade C, va putea fi folosit și după ce spuma se dezgheață, dar se recomandă depozitarea stingătorului în zone în care, temperatura poate ajunge minim la 0 grade.

Orice șofer este obligat să aibă la îndemână un astfel de stingător nu doar pentru că legea îl obligă, ci pentru că este foarte util în caz de accident și incendiu. Fiecare conducător auto ar trebui să se gândească întâi la siguranța sa și a pasagerilor din mașină, apoi la costurile implicate de achiziția unui astfel de produs de la magazin online Vesta. Siguranța vine pe primul loc, asta este sigur în orice situație! Ai grijă de tine și de cei dragi!

blank