Actualitate

Robert Negoiță: „Amenzile și legea sunt prea blânde pentru cei care depozitează nelegal gunoaie”

Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 a condus întâlnirea Asociației Municipiilor din România (AMR), eveniment la care au participat Dacian Cioloș, prim-ministrul României, Dan Mihalache, consilierul președintelui Klaus Iohannis, Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Vasile Dâncu, vicepremier pe probleme de administrație, și alți membri ai guvernului și primari ai orașelor reprezentative din România.

Cu această ocazie, primarii sau reprezentanții acestora au putut să își spună păsurile dar și să propună schimbări legislative pentru îmbunătățirea activității instituțiilor pe care le conduc.
Spre exemplu, Robert Sorin Negoiţă a pus problema terenurilor care nu aparțin de primărie. Robert Negoiță a spus că acestea sunt focare de infecție, terenuri abandonate care au devenit gropi de gunoi: „Amenzile și legea sunt prea blânde pentru cei care depozitează nelegal gunoaie chiar și pe terenurile private. Noi îi amendăm, ei contestă în instanță și de foarte multe ori instanța le acordă amenda minimă. Ei cred că e mai convenabil – chiar dacă sunt prinși – să răstoarne mașina cu gunoi acolo, și nu la groapa de gunoi, pentru că amenda e mică. Sunt lucruri care țin de reglementare și care nu au impact bugetar, dar care ne ajută foarte mult”.

Răspunsul premierului a venit imediat: „Am discutat deja acest lucru cu domnul vicepremier după primele vizite făcute în teritoriu, pentru că am avut astfel de solicitări, și am cerut un inventar al clădirilor sau al terenurilor neutilizate, dar care sunt în proprietatea diferitelor structuri centrale pentru a avea, în primul rând, o evidență a lor, să știm cum stăm și, pe rând, acolo unde se justifică, o să procedăm și la transferul către autoritățile publice locale. Însă am vrea să facem lucrul ăsta pe bază de proiecte. Nu cred că are rost să transferăm de la un proprietar la altul și acestea să rămână la stadiul la care sunt și acum. Am fost surprins să văd că nu există o asemenea evidență, că statul nu știe ce are exact. Unde vor exista solicitări din partea autorităților publice locale însoțite de un proiect, acolo vom aplica transferul de proprietate. Cred că acest lucru îl vom putea face chiar în cursul acestui mandat”.

La această întâlnire, președintele României a fost reprezentat de consilierul Dan Mihalache, care a citit scrisoarea lui Klaus Iohannis: ”Cred că suntem cu toții conștienți că avem nevoie de o abordare mai serioasă în administrația publică, indiferent că este vorba despre achiziţii publice, fonduri europene sau resurse umane. Este realmente necesară o schimbare de paradigmă, mai exact conștientizarea faptului că lucrurile nu mai pot funcționa așa, că societatea în ansamblu se schimbă, iar dumneavoastră, în calitate de manageri, trebuie să găsiți soluţii perfect adaptate acestor noi situații”. Iohannis a reiterat importanţa regionalizării şi descentralizării. ”Cetățenii așteaptă lucruri simple de la dumneavoastră: ca toate structurile statului, îndeosebi cele din teritoriu, să lucreze în favoarea lor şi pentru ei, precum și interacțiunea lor cu instituțiile să se facă într-o manieră mai simplă, iar problemele lor să fie mai rapid rezolvate. (…) Să fiți convinși că, în momentul în care cetăţenii se vor simţi mulțumiți de cum vă faceți treaba, partidele și politicienii își vor recâștiga respectul în fața electoratului”, a conchis șeful statului.

blank