armata3_26558300Ameninţările Rusiei au pus pe jar autorităţile mioritice. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, declara că este nevoie de reintroducerea de urgenţă a stagiului militar obligatoriu şi este posibil să vedem o lege în acest sens. Până atunci, proiectul „Rezervişti voluntari în armata României” a primit ok-ul Senatului.

Proiectul prevede că orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, care îndeplineşte baremurile de selecţie, indiferent dacă a făcut sau nu armata, poate încheia cu Ministerul Apărării un contract individual pe o durată iniţială de minimum 4 ani, prelungit ulterior cu câte 3 ani, prin care se angajează ca, în caz de necesitate, să facă parte din armată.

Citeste si...  Proteste MASIVE, duminică, în toată țara

Rezerviştii voluntari trebuie să fie devotaţi statului roman, să nu aparţină unor asociaţii religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau afectează desfăşurarea profesiei militare. Rezerviştii voluntari vor avea drepturi salariale, li se vor plăti asigurările sociale şi de sănătate şi vor încasa primă de fidelitate. Actul normativ mai prevede că rezerviştii voluntari trebuie să execute instruirea în unitatea la care sunt încadraţi pe durata a 15 zile calendaristice, în fiecare an.