Social, Stiri, Ultima Ora

Revoluţionarii continuă greva foamei şi protestele de la Guvern

Revoluţionarii continuă protestul de la Guvern şi greva foamei, până când va fi retrasă OUG privind obligativitatea obţinerii de noi certificate. Mai mult, protestatarii sunt nemulţumiţi că premierul Victor Ponta nu le-a oferit niciun răspuns.

protest_06920800

Dorin Popa, unul dintre reprezentanţii revoluţionarilor, a declarat  că acţiunile de protest vor continua şi miercuri în faţa şediului Guvernului, la prefecturi şi la Palatul Cotroceni. Acesta a precizat că premierul Victor Ponta nu le-a transmis niciun mesaj privind revendicările lor.

Dorin Popa a precizat că revoluţionarii nu mai sunt dispuşi să discute modificarea ordonanţei, ci solicită retragerea actului normativ. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a confirmat faptul că orice ordonanţă de urgenţă poate fi retrasă de către cel care a emis-o. Astfel, protestatarii au cerut ca în şedinţa de Guvern de miercuri să fie retras documentul contestat de ei, pentru ca legea să poată fi pusă în aplicare.

Totodată, de miercuri, alţi doi revoluţionari au intrat în greva foamei, numărul acestora ajungând la şapte.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, le-a promis reprezentanţilor revoluţionarilor că-i va cere premierului Victor Ponta „să fie eliminate acele aberaţii şi erori materiale care, potrivit secretarului de stat Adrian Sanda, există” în ordonanţa de urgenţă.

Rămânem în greva foamei până când ministrul Liviu Pop va discuta cu premierul. Aşteptăm corectarea greşelilor din ordonanţă şi aşteptăm ca Victor Ponta să înţeleagă ce am discutat cu Liviu Pop, respectiv să se respecte Legea 341. Aşteptăm un răspuns chiar şi verbal de la premier că se repară erorile din ordonanţă„, a declarat reprezentantul revoluţionarilor.

Revoluţionarii sunt nemulţumiţi că vor fi obligaţi să obţină, pentru indemnizaţii, noi certificate prin care să ateste că au avut „un rol determinant” la Revoluţie. Guvernul a introdus un nou titlu de revoluţionar, şi anume „Luptător cu Rol Determinant”. Decizia a fost luată după ce agenţia Mediafax a semnalat faptul că Guvernul a decis să amâne pentru următorii doi ani, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat atunci că a fost „o greşeală” şi că la Monitorul Oficial va fi transmisă o erată. Astfel, Guvernul a intervenit cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridica baricade trebuie să obţină un nou certificat care să le ateste meritele.

blank