Featured, Politic

Revolta unui membru CSM: ‘Este inadmisibil ca magistratura să dea exemple negative de genul acesta’

Magistratul Horaţius Dumbravă consideră că scandalul referitor la înregistrările de la Inspecţia Judiciară (IJ) „dinamitează” încrederea cetăţenilor în justiţie, acesta spunând că este „inadmisibil” ca magistratura să dea astfel de exemple negative. 

“Înregistrări fără acordul persoanei înregistrate, pe ascuns; acuze de şantaj şi ameninţări; plângeri penale. Nu se întâmplă în medii interlope. (…) Nu. Presa relatează că toate astea se întâmplă la o unitate de elită a justiţiei româneşti. La Inspecţia Judiciară. (…) Înţeleg că există o sesizare trimisă de cei doi inspectori şefi la CSM. În orice caz, ca magistrat o spun foarte tranşant: derapaje ca cele reflectate de presă, dacă ele sunt adevărate, trebuie discutate de CSM în regim de urgenţă cu opţiunea revocării mandatelor de conducere ale celor doi şefi de la Inspecţie pe masă. Este inadmisibil ca magistratura să dea exemple negative de genul acesta. (…) Practic, scandalul dinamitează încrederea pe care cetăţenii ar trebui să o aibă în justiţie”, a scris Dumbravă pe pagina sa de Facebook.

Reacţia acestuia vine în contextul în care în spaţiul public a apărut o înregistrare despre presupuse presiuni care ar fi fost exercitate asupra unui procurorului inspector Mihaela Focică. 

Horaţius Dumbravă spune că trebuie să se stabilească dacă înregistrarea apărută în presă este reală, punctând că are îndoieli că un magistrat nu ar cunoaşte consecinţele unei astfel de înregistrări.

„Dacă înregistrarea e reală, iar inspectorul judiciar, doamna Focică, se plânge şefului de o imixtiune într-un control pe care-l efectua, ce a făcut acest şef timp de două luni, sesizat fiind cu o astfel de încălcare gravă a dispoziţiilor legale? Pentru că legea e foarte clară: este abatere disciplinară imixtiunea în activitatea unui procuror. (… ) Sau poate acest şef a făcut, şi nu ştim noi în lipsa unei transparenţe a activităţii Inspecţiei, un proces verbal în 4 iulie în care a consemnat faptul că un subordonat s-a prezentat la el şi, pe baza a ce i s-a relatat, s-a sesizat din oficiu. Da, asta ar avea relevanţă: este legal şi procedural”, mai scrie Dumbravă în postarea citată. 

Totodată, magistratul spune că, dacă imixtiunea reclamată este adevărată, atunci, pe lângă cercetarea disciplinară ce trebuie declanşată imediat faţă de Kovesi, despre care presa a relatat că ea ar fi făcut presiuni asupra Mihaelei Focică, revocarea din funcţia de conducere a acesteia este „una din opţiunile care trebuie luată în considerare foarte serios”. 

„Dar dacă nu a existat şi nu se dovedeşte că a făcut vreo presiune asupra inspectorilor judiciari ce au efectuat controlul la DNA, atunci cei vinovaţi pentru acest imens scandal vor trebui să răspundă”, conchide Dumbravă.

blank