Actualitate

Revolta magistraţilor ia amploare. Peste 500 de semnături împotriva CSM

Magistraţi din toată ţară se revoltă şi protestează pentru că, în plină vacanţă judecătorească, CSM a propus modificarea legilor justiţiei, care vor afecta în mod direct parcursul profesional al procurorilor şi judecătorilor.
magistrati
Lista magistraţilor care au semnat un memoriu împotriva propunerilor CSM de modificare a legilor justiţiei s-a mărit, ajungând marţi la 505 nume, cu 100 mai multe decât luni. Scrisoarea de protest a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.
În plină vacanţă judecătorească, Comisia nr. 1 – independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţă sistemului judiciar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa din 21.07.2015, ora 10.00, pct. 8, a propus modificarea legilor justiţiei.
 
Magistraţii au strâns deja 505 semnături împotriva acestor propuneri, vizând:
– reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)
– schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea că proba a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)
– reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacanţe la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004),
„Considerând că toate aceste modificări, care vor reînvia dispoziţii a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost ferm criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar, în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), agreat de Uniunea Europeană şi România, vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar”, arată magistraţii protestatari.
 
Protestul a fost înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.
blank