Protest la Pungeşti împotriva exploatării gazelor de şist. Îmbrânceli cu jandarmii, doi oameni au leşinat

pungesti-antichevron4237

Vasluienii continuă protestele faţă de exploatarea gazelor de şist. Sute de săteni din Siliştea au format un lanţ uman în calea utilajelor Chevron. Protestatarii stau în genunchi, se ţin de mână şi scandează „Hoţii!”. Oficial, acolo urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Un număr impresionant de jandarmi de la o unitate din Bacău au fost mobilizaţi la faţa locului. La protest participă şi copii.

Mai multor protestatari li s-a făcut rău, iar o ambulanţă a sosit şi acordă îngrijiri. Potrivit Mediafax, medicii au fost nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Acesta a refuzat să fie transportat la spital.

pungesti-antichevron4186

Totodată, alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale. Omul se află în stare gravă.

Ziarul Vremea Nouă scrie că localnicii s-au organizat pentru a rezista cât mai mult timp la Siliştea – Pungeşti. Un localnic a adus protestarilor mere si pâine. Marţi seară, acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea să instaleze sonda. Numărul protestatarilor a ajuns la 500. De partea cealaltă, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. „Stăm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin să ne pornim la lucru. Dar după cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pază adusă de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui.

pungesti-antichevron4202

Lanţ uman împotriva amplasării utilajelor de explorare

După ce şi-au petrecut toată noaptea în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron, peste 200 de săteni din Siliştea, Pungeşti, au format, miercuri dimineaţa, un lanţ uman pe terenul unde urmează să înceapă explorarea.

La Siliştea urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Deocamdată în zonă au fost aduse din Târgu Mureş două utilaje, un excavator şi un buldozer, pentru a pregăti terenul.

Aceasta este a treia zi de proteste, iar sătenii din Siliştea sunt hotărâţi să nu cedeze în faţa Chevron. Peste 200 de jandarmi au venit în zonă să asigure ordinea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, forţele de ordine au fost dispuse în zonă la ordinul prefectului de Vaslui. La acelaşi ordin, spune acesta, se va interveni, dacă va fi cazul, în forţă.

„În zonă au fost dispuşi 200 de jandarmi. Forţele prezente la acţiune au intervenit în baza unui ordin al prefectului de Vaslui”, a declarat, la Realitatea TV, Lucian Moldovanu, purtător de cuvânt Jandarmeria Vaslui.

Întrebat până unde va merge intervenţia jandarmilor, Moldovanu a explicat: „Jandarmii vor interveni în forţă, gradual, dacă va fi nevoie, pentru îndepărtarea persoanelor aflate la faţa locului. Jandarmeria română, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, are în dotare armament care poate fi fiolosit în acest tip de acţiune. Nu e vorba de a împuşca cetăţenii din zonă, dar se poate folosi tehnica pe care o avem în dotare: veste antiglonţ, scuturi, căşti cu vizor. Nu vom folosi armamentul din dotare împotriva cetăţenilor. Vom interveni prin folosirea forţei, a tehnicii de care avem nevoie. Nu ştiu la ce să ne aşteptăm”, a mai spus Moldovanu. (I.G.)

 

 

 

Citeste si...
Oamenii se mobilizează pe Facebook împotriva lui Gabriel Oprea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.