”La 29 ianuarie expiră termenul de învestire a guvernului iar la 30 ianuarie dizolvăm parlamentul şi declarăm alegeri anticipate”, amenință liderul socialiștilor pro-ruși, Igor Dodon. El intenționează să conteste la Curtea Constituțională învestirea noului guvern.

Declarațiile lui Dodon vin după ce marți seara manifestanți violenți au pătruns în Parlament, nemulțumiți de investirea Cabintului Pavel Filp, investire în urma unui vot democratic, în Parlamentul de la Chișinău. Protestatanții, chemați în piață de liderii pro-ruși acuzați săptămâna trecută c-ar fi pus la cale o lovitură de stat au bătut lideri politici. Noul guvern condus de Pavel Filip a fost nevoit sa depună jurământul în secret și sub protecția unui impresionant dispozitiv de securitate.

Fostul ministrul al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu afirmă că stabilitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru securitatea României şi a regiunii, iar Uniunea Europeană ar trebui să se implice ferm într-o monitorizare strictă a procesului de reformă de la Chişinău. „Odată ce acest guvern este instalat, devine foarte important să ofere garanţiile necesare ca procesul de reformă pro-europeană să fie reluat într-un mod decisiv pentru transformarea instituţiilor şi a societăţii din Republica Moldova”, a declarat Aurescu, joi, pentru AGERPRES.

Citeste si...
Un cuplu secret: Selena Gomez și Orlando Bloom, prinși împreună de paparazzi

Aurescu a pledat pentru instituirea, de către Uniunea Europeană, a unui sistem de monitorizare a reformelor de la Chişinău similar cu mecanismul de cooperare şi verificare aplicat României, dar într-o variantă mai extinsă, care să urmărească mai multe sectoare.