Europa trece prin momente istorice, după o dispută de aproape trei decenii între Macedonia și Grecia. Astfel Macedonia a devenit Republica Macedonia de Nord. Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că este o revendicare teritorială, informează Mediafax.

Republica Macedonia de Nord a celebrat evenimentul printr-o ceremonie în cadrul căreia a ridicat steagul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că „un scop istoric” a fost în sfârşit atins. „Trăiască Republica Macedonia de Nord”, a declarat liderul social-democrat într-un mesaj postat pe Twitter.

În urma tratatului semnat de Skopje şi Atena, privind schimbarea numelui, Macedonia poate să adere la NATO. Aderarea Macedoniei la UE şi NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Următorul pas pentru aderarea Macedoniei de Nord la NATO este ratificarea protocolului de aderare de fiecare stat membru.