Un potenţial medicament antiviral nu a înregistrat rezultate bune în primul test clinic aleatoriu, dezamăgind oamenii de ştiinţă şi investitorii care îşi puneau mari speranţe că Remdesivir putea fi o soluţie eficientă pentru tratarea COVID-19.

Într-un proiect de document publicat accidental de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi obţinut apoi de Financial Times se arată că, într-un studiul clinic efectuat în China, Remdesivir – dezvoltat de compania farmaceutică Gilead Sciences din California – nu a îmbunătăţit starea pacienţilor şi nu a redus prezenţa patogenului în sânge.

Cercetătorii au studiat 237 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 158 au primit medicamentul, celorlalţi 79 nu li s-a administrat Remdesivir. Medicamentul a avut, de asemenea, efecte secundare semnificative în cazul a 18 pacienţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că documentul, care este în proces de validare academică, a fost postat mai devreme din greşeală, fiind şters „imediat ce a fost observată eroarea”.

Compania Gilead a averizat însă că postarea include „o prezentare inadecvată a studiului”.

„Acest studiu a fost finalizat mai devreme din cauza înscrierii unui număr scăzut de persoane, astfel că nu puteau fi obţinute concluzii importante din punct de vedere statistic”, au afirmat reprezentanţii Gilead Sciences. Astfel, potrivit acestora, rezultatele studiului sunt neconcludente, „deşi tendinţele observate în date sugerează un potenţial beneficiu al Remdesivir, mai ales în cazul pacienţii trataţi în primele faze ale bolii”.

Anunţul privind rezultatele negative în studiu pe acest medicament a determinat scăderea bruscă a acţiunilor companiei.

Remdesivir, rezultate bune în alte studii clinice, dar fără să existe grup de control
Săptămâna trecută, specialiştii în boli infecţioase de la Universitatea din Chicago au anunţat că într-un studiu efectuat de ei pe 125 de pacienţi, dintre care 113 aveau simptome respiratorii severe ale bolii, medicamentul înregistrase rezultate bune. Potrivit medicilor, mulţi dintre cei trataţi au fost externaţi după mai puţin de o săptămână de tratament.

„Cea mai bună veste este că majoritatea pacienţilor noştri au fost deja externaţi, ceea ce este grozav. Am pierdut doar doi pacienţi”, anunţa atunci dr. Kathleen Mullane, potrivit Stat News. Studiul nu a cuprins însă şi un grup de control, potrivit protocoalelor ştiinţifice de testare.

Citeste si...
Un avion în care pasagerii nu purtau mască s-a soldat cu infectarae cu COVID 16 persoane. Alte 193 au intrat în carantină

La începutul acestei luni, un studiu publicat în New England Journal of Medicine indica rezultate pozitive pentru Remdesivir, starea a 68% dintre pacienţii cărora li s-a administrat acest medicament s-a îmbunătăţit considerabil. Numărul participanţilor la acest studiu a fost mic, 53 de pacienţi. Totodată, autorii cercetării nu au comparat rezultatele pacienţilor cu ale unui grup de control pentru a fi siguri că starea de sănătatea a acestora s-a îmbunătăţit după administrarea Remdesivir sau dacă se pot însănătoşi şi fără utilizarea acestui medicament.

Gilead sponsorizează, în prezent, testarea medicamentului în peste 100 de spitale şi clinici din întreaga lume, pe 2.400 de pacienţi cu simptome severe de COVID-19 şi 1.600 de pacienţi cu simptome moderate de coronavirus.

Gilead a dezvoltat iniţial Remdesivir ca tratament pentru Ebola, care a înregistrat rezultate bune în studiile clinice, însă care nu a fost aprobat spre utilizare.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că România a făcut o aplicaţie, prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu pe Remdesivir care include 27 de ţări. „El presupune administrarea acestui medicament în paralel cu cele care sunt introduse în protocoalele terapeutice naţionale, sperăm să obţinem cât mai repede aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului, care trebuie să avizeze protocolul propus de către OMS şi, într-un timp cât mai scurt, eu sper o săptămână, maximum două, să putem încheia aplicaţia, iar pacienţii din România să poată beneficia de acest medicament. Pe de altă parte, există şi o altă posibilitate, în perioada imediat următoare, care se referă la studii organizate chiar de compania producătoare”, spus Alexandru Rafila.