Featured, Showbiz

Regina Marii Britanii se retrage din viața publică, din pricina pandemiei de coronavirus

Regina Marii Britanii ar putea rămâne în izolare timp de mai multe luni și nu este exclus ca ea să se retragă permanent din viața publică, scrie The Sun.

Monarhul se află în izolare la Castelul Windsor, alături de soţul său, prinţul Philip, încă din luna martie, pentru a se feri de pandemie. În vârstă de 94 şi, respectiv, 98 de ani, ei fac parte din grupul de risc.

Regina și-a amânat angajamentele publice până în toamnă și ar putea să nu mai revină în viață publică ani de zile, în cazul în care criza Covid-19 se va prelungi. Cel mai probabil, ea va mai putea fi văzută doar în cadrul transmisiunilor televizate sau online.

Aceasta va fi cea mai lungă perioadă de absență a Reginei din viața publică, în cei 68 de ani trecuți de la încoronarea sa.

Potrivit The Sunday Times, Platul Buckingham va fi închis pe perioada verii, ceea ce nu s-a mai întâmplat de 27 de ani, iar mai multe evenimente, precum „Trooping the Colour” și celebrele petreceri în grădina palatului, au fost anulate.

Mesajul Reginei de Ziua Victoriei

Regina Elizabeth a II-a s-a angajat să ridice moralul britanicilor, dur afectaţi de pandemia de coronavirus, amintindu-le că nu trebuie “să-şi piardă niciodată speranţa”, într-un discurs difuzat vineri, ziua comemorării datei de 8 mai 1945, scrie AFP.

“La început, perspectivele par sumbre, problemele îndepărtate, rezultatul incert”, a declarat suverana evocând al Doilea Război Mondial. “Dar am continuat sî credem că această cauză era justă şi convingerea (…) ne-a călăuzit. Nu renunţaţi niciodată, nu vă pierdeţi niciodată speranţa, acesta este mesajul de Ziua Victoriei în Europa”.

Acest discurs a fost difuzat de BBC la ora 20.00 GMT, ora exactă la care tatăl reginei George VI a vorbit la radio în 1945.

El a fost înregistrat la Castelul Windsor, unde suverana în vârstă de 94 de ani şi soţul ei Prinţul Philip, 98 de ani, au mers la începutul pandemiei.

Este al doilea discurs televizat al reginei în timpul pandemiei, care a cauzat moartea a 31.000 de persoane în Regatul Unit, a doua cea mai îndoliată ţară din lume.

Evocând soldaţii morţi în luptă, regina a estimat că “cel mai mare omagiu pentru sacrificiul lor este ca ţările care erau altădată inamice acum sunt prietene, lucrând împreună pentru pace, sănătate şi prosperitatea tuturor”.

Acest 8 mai este sărbătorit în mod excepţional în Regatul Unit pentru ca britanicii să poată celebra capitularea regimului nazist în faţa Aliaţilor, acum 75 de ani. Dar, din cauza pandemiei, celebrările au fost anulate şi britanicii au fost invitaţi să comemoreze aceste eveniment acasă, şi în special să cânte melodia care avea ca scop să ridice moralul trupelor, “We’ll meet again”.

 

blank