Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii își consolidează poziția de monarh cu cea mai lungă domnie. Suverana a împlinit sâmbătă 69 de ani de când a devenit regină a Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și a altor țări din Commonwealth, în frunte cu Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Elisabeta a II-a i-a urmat la tron tatălui ei, George al VI-lea, după decesul acestuia, la 6 februarie 1952. Un an mai târziu a avut loc fastuoasa încoronare de la Westminster Abbey, prima ceremonie de acest fel transmisă în direct la televiziune și urmărită de 20 de milioane de oameni.

2
La 94 de ani, Elisabeta a II-a este și cel mai longeviv monarh britanic. Ea a surclasat-o astfel de două ori pe stră-străbunica sa, regina Victoria.

Regina Elisabeta a II-a este astfel și șeful de stat femeie care a servit cel mai mult în istorie, este cel mai în vârstă monarh în viață, este monarhul în viață cu cea mai lungă domnie și este cel mai în vârstă șef de stat care servește în prezent.

Regina Elisabeta a aniversat 69 de ani de la încoronare
Din cauza pandemiei, regina a celebrat sâmbătă împlinirea a 69 de ani de la ascensiunea pe tronul Marii Britanii în intimitate, în cerc restrâns, la Castelul Windsor, scrie Agerpres.

În ultimele trei decenii, regina se deplasa la moşia de la Sandringham, în estul Angliei, pentru a sărbători Crăciunul împreună cu familia şi apoi obişnuia să rămână pe acel domeniu până la aniversarea de la 6 februarie. Pandemia a perturbat însă tradiţia, iar regina a petrecut mare parte din această perioadă la Windsor, împreună cu soţul său, prinţul Philip, duce de Edinburgh (care în iunie va împlini 100 de ani), şi un grup restrâns din cadrul personalului.

Regina Elisabeta a aniversat 69 de ani de la încoronare
Tatăl său, regele George al VI-lea, a decedat la 6 februarie 1952. În acea zi, prinţesa Elisabeta la acea vreme, în vârstă de 25 de ani, se afla la mii de kilometri distanţă, participând la un turneu în ţările din Commonwealth alături de soţul ei, ducele de Edinburgh. Cuplul princiar se afla în Kenya în ziua în care regele a murit în somn, în urma unui cancer pulmonar, la reşedinţa regală de pe domeniul Sandringham.

Potrivit agenţiei britanice Press Association, britanicilor le va fi acordată o zi liberă în plus în iunie 2022, când regina va sărbători Jubileul de Platină (70 de ani de la urcarea pe tron).


Citeste si...
CÂT CÂȘTIGĂ acum românul care a "invadat" Marea Britanie în urmă cu un an