Cine este Petro Poroşenko

 favorit_in_alegeri_ucraina_50218100

Viitorul preşedinte al Ucrainei ar putea fi un rege al ciocolatei. Petro Poroşenko, patronul unei firme de dulciuri, este favoritul alegerilor prezidenţiale de mâine. În vârstă de 48 de ani, omul de afaceri este cotat cu mult înaintea oponentei sale, Iulia Timoşenko, în sondajele de opinie.

Petro Poroşenko, politician ucrainean şi om de afaceri, s-a născut la 26 septembrie 1965, în oraşul Bolgrad, regiunea Odesa. Fondator al Partidului Regiunilor, formaţiunea politică din spatele fostului preşedinte Viktor Ianukovici, Poroşenko a fost ministru de Externe în guvernul Timoşenko, dar şi ministru al Economiei în guvernul Ianukovici. A avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004.

Îmbogăţit în anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice, Poroşenko a susţinut făţiş contestarea proeuropeană de la Kiev ce a condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Firma lui, Roshen, domină piaţa dulciurilor din Ucraina ceea ce i-a adus supranumele de „miliardarul ciocolatei”. Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogaţi ucraineni. Averea lui este estimată la circa 1,6 miliarde de dolari.

Petro Poroşenko are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană. Se zvoneşte că ar fi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului, şi s-a dovedit că vorbeşte limba română. Celor care îl vor alege le promite că va respecta dorinţa de libertate lansată în Piaţa Independenţei din Kiev

„Cred că, în acest moment, avem nevoie nu numai să unim coaliţiile parlamentare în jurul deciziilor cruciale pentru stat ci să împlinim, fără rezerve, voinţa Maidanului de a schimba puterea. În acest caz, schimbarea înseamnă alegeri anticipate”, a spus Petro Poroşenko.

Pe primul loc în preferinţele ucrainenilor, Petro Poroşenko este cotat cu aproximativ 33% din voturi, în timp ce principala contracandidată, Iulia Timoşenko are doar 6%.

 

Citeste si...
Principala cauză a înşelatului şi ce anume o provoacă