Regele Arabia Saudită şi-a refirmat marţi susţinerea faţă de ”un stat (palestinian) independent cu capitala în Ierusalimul de Est”, o veche revendicare a palestinienilor, în contextul în care Statele Unite se gândesc să relanseze procesul de pace israeliano-palestinian în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Regele Arabia Saudită: Într-o întâlnire, la Riad, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, regele Salman a reiterat ”susţinerea permanentă a regatului (saudit) faţă de Palestina şi drepturile poporului său la un stat independent cu capitala în Ierusalimul de Est”, potrivit agenţiei oficiale SPA.

Abbas a efectuat, începând de luni, o vizită oficială de două zile în Arabia Saudită, scrie news.ro.

Această declaraţie a Riadului are loc în momentul în care Statele Unite organizează miercuri şi joi, în Polonia, o conferinţă în vederea ”promovării unui viitor de pace şi de securitate în Orientul Mijlociu”.

Viziunea americană favorizează o presiune maximă asupra Iranului şi o susţinere fermă a Israelului.

La Varşovia, Statele Unite urmează să evoce propuneri de pace între israelieni şi palestinieni, un ”acord al secolului” susţin ele, pregătit de Jared Kushner.

Citeste si...  Statul - complice la cheltuirea nelegala a banului public, de 12 ani

Consilierul şi ginerele preşedintelui Donald Trump urmează să se exprime joi, în cadrul conferinţei.

Soţul Ivankăi Trump – a cărui familie este apropiată premierului israelian Benjamin Netanyahu – ar urma să-şi dezvăluie întregul proiect abia după alegerile legislative din Israel, prevăzute la 9 aprilie.

Potrivit presei de la Golful Persic, Kushner urmează să efectueze o vizită în regiune, la sfârşitul lui februarie, într-o etapă ”de probă” în Arabia Saudită – un nume greu în lumea arabă.

Kushner întreţine relaţii strânse cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, fiul suveranului saudit.

Autoritatea Palestiniană (AP), înfuriată de recunoaşterea de către administraţia Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului la sfârşitul lui 2017, a catalogat conferinţa de la Varşovia drept o ”conspiraţie americană”.

Ea refuză să discute cu Washingtonul atât timp cât Statele Unite nu adoptă o poziţie mai echilibrată.