De ce noul Rege Felipe al VI-lea este speranţa monarhiei spaniole

 felipe-captura

Astăzi, Prinţul de Austuria a depus jurământul de nou Rege al Spaniei, Felipe al VI-lea de Bourbon, în Parlamentul Spaniei. Alături de el s-a aflat soţia sa, Letizia, şi cele două fiice, Leonor – noua Pronţesă de Asturia şi moştenitoarea tronului, în vârstă de opt ani, şi sora ei mai mică, Infanta Sofia, în vârstă de şapte ani.

Regele Fepile

Noul rege al Spaniei Felipe al VI-lea de Bourbon a depus jurământul, marţi, în Parlamentul de la Madrid, după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, după 39 de ani de domnie. Felipe al VI-lea a primit joi dimineaţa de la tatăl său Juan Carlos centura de căpitan general al forţelor armate, o ceremonie care a declanşat festivităţile proclamării sale.

Venirea pe tron a lui Felipe al şaselea e o schimbare binevenită pentru Spania. Statul iberic trece printr-o perioadă în care însăşi integritatea teritorială e pusă la îndoială de aspiraţiile de independenţă ale catalanilor.

Felipe al şaselea e speranţa de care avea nevoie monarhia spaniolă. Pregătit la şcoli prestigioase, discret şi popular, a dus o viaţă moderată şi îşi merită locul pe tronul Spaniei.

Felipe a cucerit inimile spaniolilor şi cu familia sa, nu doar prin comportamentul său.

În ciuda tinereţii rebele, căsătoria cu Letizia, o fostă jurnalistă aflată la a doua căsnicie, şi apoi venirea pe lume a celor două fiice a împlinit un ideal al familiei regale. Dar stilul de viaţă simplu şi comun i-a apropiat cel mai mult de oameni.

„Cred că părinţii trebuie să se împartă în mod egal între copiii lor. Iar noi vom face tot ce ne stă în putinţă în acest sens, pentru că vrem să fim cei mai buni părinţi”, spunea Felipe.

felipe_letizia_boda

Felipe şi familia sa au stat departe de scandalul de corupţie ce a vizat-o pe sora sa Cristina şi pe soţul ei. Dar dezvăluirile din dosar au şifonat serios imaginea casei regale spaniole şi se va răsfrânge şi asupra domniei sale. În plus tot mai mulţi tineri spanioli, aproape 60 la sută potrivit unui sondaj din 2013, resping monarhia în favoarea republicii.

 

 

Citeste si...  În Ucraina, "bărbaţii nu mai vor să lupte!"