Actualitate, Featured

Refuzul numirii sefului statului major, un scandal care a generat reactii

Scandalul privind şeful de Stat Major al Armatei incendiază lumea politică pe sfârşit de an. Fostul preşedinte Traian Băsescu acuză ”politicienii mărunţi şi fără scrupule” că au mers prea departe, iar fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean avertizează că ţara nu se poate guverna cu Justiţia. PSD ameninţă tot mai serios cu iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui, în timp ce Opoziţia e convinsă că deciziile lui Iohannis au temei legal.

Preşedinţia a reacţionat faţă de întârzierea publicării în Monitorul Oficial a decretului prin care se prelungeşte mandatul şefului statului major şi atenţionează că împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

”Imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Decretul Preşedintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condiţiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaţilor, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Preşedinţia aminteşte că Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative.

”Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură. Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a dat asigurări că nimeni nu intenţionează să blocheze decretul preşedintelui, care, oricum, va intra în vigoare de pe 31 decembrie.

„Probabil că au fost trimise după prânz. Până a fost semnat decretul, până a fost trimis, este ora 19:00. Nu cred că se pune problema că se încearcă blocarea unui astfel de act, chiar dacă este îndoielnic acest document. Dacă efectele se produc după ce apare în MO, fie că discutăm de ministerul Apărării, sunt şi alte posibilităţi legale. Fără îndoială, Secretariatul General nu blochează un astfel de act. Dacă nu există o anumită aglomerare – putem discuta de ore – dar fiind vorba de final de an, multe instituţii au trimis documente care trebuie publicate la final de an, apoi şedinţa de Guvern care a fost tot la ora prânzului, acte emise de alte autorităţi, putem discuta de câteva ore, maxim o zi,” a declarat Florin Iordache la Antena 3.

„Decretul intră în vigoare cu 31 decembrie, fără îndoială va apărea în Monitor. Se verifică modul în care e redactat, eventuale greşeli gramaticale, dar nu se pune problema, chiar dacă e îndoielnic, că îşi propune cineva să îl blocheze. Asta e culmea, că pentru tot ce se întâmplă, crede că cineva are astfel de gânduri. În legea MO se arată minimul de ore în care trebuie să apară. În acelaşi timp, au fost semnate mai multe decrete, nu face nimeni o selecţie, asta da şi ăsta nu. Celelalte ce le spunem? Mai staţi, le publicăm la anul?”

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a criticat pe protagoniştii scandalului privind şeful Statului Major, numindu-i ”politicieni, mărunţi şi fără scrupule”, care au dus prea departe lupta politică şi ambiţiile personale.

”Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule. Stop joc ! S-a mers prea departe! Armata nu este nici câmp de luptă politică şi nici loc de destrăbălare electorală. În mod egal, preşedintele Iohannis, ministrul Apărării şi premierul, au dus lupta politică şi ambiţiile personale prea departe, jucându-se cu nominalizarea Şefului Statului Major al Armatei,” scrie Băsescu pe Facebook, care consideră inadmisibil să nu fie consultat preşedintele înaintea de a i se transmite propunerea.

”Dacă a văzut că acest lucru nu se întâmplă, ştiind că la 31.12.2018 mandatul actualului Sef al Statului Major expiră, preşedintele, în calitate de Comandant al Armatei, trebuia să cheme premierul şi ministrul Apărării la consultări în baza art. 86 din Constituţia României care spune, citez, ”Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la problemă urgent şi de importanţă deosebită”.

Era o soluţie de a desemna noul Şef al Statului major fără a târâ Armata în jocuri politice minore şi fără a umili generali respectaţi. Din păcate, şi unii şi alţii au preferat să-şi facă jocul în interes electoral personal, pe seama nominalizării Şefului Statului Major al Apărării, umilind pur şi simplu armata”, adaugă Băsescu.

”Să ne imaginăm cum va fi privit de acum înainte la NATO, acest general care nu se bucură de încrederea Preşedintelui României ? Prelungirea mandatului Şefului Statului Major al Apărării s-a făcut fără propunerea ministrului Apărării şi avizul premierului şi fără a fi o situaţie excepţională care să reclame acest lucru. Să ne imaginăm cum priveşte Armata o prelungire a mandatului Şefului Statului Major, pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al legalităţii. Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule!

PS – Mă întreb cine va sesiza CCR legat de numirea Sefului Statului Major.”

Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu consideră că preşedintele Klaus Iohannis forţează mâna coaliţiei guvernamentale să iniţieze procedura de suspendare, situaţie care va fi serios analizată în următoarea perioadă.

”În mod cert, Iohannis se cere suspendat. Prin tot ceea ce face în fiecare zi, devenind tot mai duşmănos cu propria-i ţară, încălcând în mod deliberat toate legile ţării, Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, Iohannis acţionează în mod clar conform unui plan creat de şefii unei instituţii în sensul de a fi suspendat. Aceste mişcări deasupra legii prin care arată că se ştie protejat de parchete şi de alte instituţii de forţă, dar blochează la nesfârşit România. Mai mult, prin tot ce întreprinde în ultima perioadă, Iohannis îndeamnă opinia publică la nesupunere constituţională, călcând astfel în picioare toate deciziile democraţiei şi statului de drept,” acuză secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu.

”Refuzând pe bandă rulantă nominalizări de miniştri, schimbarea unor şefi de parchete şi de instituţii, iar mai nou numirea noului şef al Armatei Române, transmite un mesaj foarte clar că nu-i mai pasă de nimeni şi de nimic şi ne cere, pur şi simplu, nouă, celor din coaliţia de guvernare să începem procedurile de suspendare, chestiune la care va trebui să ne gândim foarte serios pentru că lucrurile au luat-o razna, iar opinia publică este absolut siderată de ceea ce se petrece în ultimul timp,” a mai spus Ştefănescu.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean atrage atenţia că nu orice propunere trebuie neapărat acceptată de preşedinte, însă nici nu poţi conduce ţara cu ajutorul Justiţiei..

”Legislaţia românească toată e aşa, pentru că niciodată, când e vorba de numiri de persoane, nu ştii cine trebuie să-l numească, cine să-l propună,” a declarat pentru Mediafax, fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean. ”Trebuia să urmeze aceeaşi procedură şi la prelungire ca şi la numire, dar dacă nu se înţeleg şi dacă vin cu propunerile de numire fără să-l consulte pe preşedinte, clar că preşedintele poate şi el să facă, pentru că până la urmă, ca şi la procurori, preşedintele are decizia, el îi numeşte. Ceilalţi îi propun. Acelaşi lucru se întâmplă şi la prelungire, dar nu cel care propune hotărăşte. Acum văd că asta se doreşte în toate domeniile – cel care propune să hotărască. Nu se poate – ne-am jucat de-a Justiţia şi am făcut praf Justiţia. Acum ne jucăm de-a Armata şi facem praf Armata. Păi, nu se poate!”

Augustin Zegrean avertizează că nu este în regulă să conduci o ţară prin decizii ale Justiţiei.

”Nu este de joacă aici. Totuşi, ţara asta trebuie apărată şi când pui un şef de Stat Major trebuie să ai în vedere şi opinia celor pe care urmează să-i conducă. Din punct de vedere constituţional, premierul poate face o nouă sesizare, Curtea va spune că-i conflict, că văd că s-au obişnuit aşa – cărarea este bătucită. Te duci la Curte – Curtea numeşte prim-miniştri, Curtea numeşte procurori generali, Curtea numeşte acum şi şeful Marelui Stat Major… Nu e în regulă, nu poţi să conduci o ţară cu Justiţia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor în stat – fiecare să-şi vadă de atribuţiile lui.”

Preşedintele PNL Ludovic Orban avertizează că Liviu Dragnea încearcă să blocheze decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, prin nepublicarea în Monitorul Oficial.

”Este incredibil la câte tertipuri se poate deda acest individ certat cu bunul simţ, cu democraţia şi cu legile ţării pe numele lui Liviu Dragnea,” a declarat Ludovic Orban pentru Mediafax. ”Somez conducerea Monitorului Oficial să nu cedeze la presiunile lui Liviu Dragnea şi să îşi îndeplinească obligaţiile legale de publicare a actelor normative emise de preşedintele României, în cauză fiind decretul de prelungire cu un an a mandatului actualului şef al statului Major al Armatei, domnul general Ciucă. Conducerea MO trebuie să acţioneze în baza legii şi nu în baza ordinelor verbale contrare legii care sunt date de Liviu Dragnea, chiar dacă Liviu Dragnea deţine temporar funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.”

Preşedintele PNL atrage atenţia că Monitorul Oficial va trebui să îşi asume răspunderea pentru nepublicarea decretului de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, emis de Klaus Iohannis.

”Răspunderea pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale va fi în exclusivitate a conducerii MO şi a secretarului general al Camerei Deputaţilor care nu trebuie să fie o slugă politică,” a precizat Orban.

”Există un temei legal foarte serios şi susţinem decizia preşedintelui,” a anunşat preşedintele PNL ”Decizia formulată pentru funcţia de şef al Statului Major nu a îndeplinit condiţiile legale, iar decizia preşedintelui de prelungire cu un an de zile al actualului şef este o decizie legală, corectă şi potrivită cu momentul în care ne găsim astăzi. Dl general Ciucă este un militar de carieră, cu experienţă vastă pe teatrele de război, un om cu experienţă dedicat slujirii interesului naţional, este dedicat punerii în practică a programului de înzestrare al armatei române. Un om care niciodată nu a cedat la presiuni politice şi care a susţinut întotdeauna interesul naţional şi punerea în practică a programului de înzestrare al armatei absolut necesar pentru România”, a mai spus Ludovic Orban.

blank