Un medic indian, Tejas Patel, a devenit primul chirurg din lume care efectuează o operație pe cord cu ajutorul unui robot la 32 de kilometri controlat , informează The Daily Mail.

Tejas Patel, cardiolog în Ahmedabad, a efectuat procedura de cinci ori în câteva zile, toate intervențiile fiind reușite.

Patel s-ar fi aflat într-un templu în timpul operațiilor, la 32 de kilometri distanță de spitalul unde aveau loc operațiile.

Reușita lui Patel nu este însă prima operație efectuată cu ajutorul unui robot de la distanță, un medic chinez bifând această premieră la începutul anului, când a operat un pacient pe creier de la 3.000 de kilometri distanță.

Citeste si...  Comisia Europeană a decis: Se RENUNȚĂ la schimbarea sezonieră a orei în Europa, din cauza efectelor negative asupra sănătății

Procedura asistată de robot se practică în SUA din 2011, însă niciodată medicul care o efectuează nu s-a aflat la distanță.

Pacienții care au suferit intervențiile aveau între 52 și 84 de ani, iar alți doi cardiologi se aflau prezenți în sală.

Doctorul Tejas Patel controla robotul de la distanță prin intermediul unui pupitru de comandă. Exista o întârziere de 53 de secunde între acțiunile doctorului și cele ale robotului, însă nu au fost întâmpinate probleme.

Intervențiile au durat maxim jumătate de oră și toate au fost considerate reușite. Distanța putea fi mult mai mare, cât timp exista o conexiune bună la rețea.