Reacţii internaţionale
Featured, International

Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul

Reacţii internaţionale nu au întârziat să apară, după ce Capitoliul din Washington a fost luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump, în timpul certificării victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Reacții internaționale și a foștilor președinți americani, și chiar internauți și publicații din diverse țări au reacționat la haosul din Statele Unite.

Angela Merkel se declară ″întristată″⁣ şi ″⁣furioasă″⁣ şi îi atribuie responsabilitatea lui Trump
Reacţii internaţionale Reacţii internaţionale Angela Merkel se declară ″întristată″⁣

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat joi ″tristeţea″⁣ şi ″⁣furia″⁣ în urma evenimentelor din SUA, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit cancelarului, acest asalt a avut la origine faptul că preşedintele în exerciţiu al SUA nu şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său democrat Joe Biden la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie.

“Am văzut cu toţii, ieri, imaginile neliniştitoare ale asaltului asupra Congresului SUA, iar aceste imagini m-au înfuriat şi m-au întristat”, a declarat Merkel, cu prilejul unei reuniuni a conservatorilor germani.

“Regret profund că din noiembrie încoace preşedintele Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea, şi nici ieri”, a spus presei cancelarul german, apreciind că ″îndoielile cu privire la rezultatul alegerilor din SUA au fost alimentate şi au creat atmosfera care a făcut posibile evenimentele” de la Washington.

Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul

Ea i-a calificat pe cei câteva sute de susţinători ai lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul drept “atacatori şi turbulenţi” şi şi-a exprimat încrederea că Joe Biden va fi învestit preşedinte al SUA peste două săptămâni, aşa cum este prevăzut.

Rusia critică sistemul electoral ″arhaic″⁣ al Statelor Unite
Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul
Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul Sistemul electoral

“arhaic” al SUA nu îndeplineşte criteriile democratice, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, după invadarea Capitoliului de către susţinătorii lui Donald Trump, relatează AFP.

După ce a afirmat că este vorba despre o “afacere internă” pentru Washington, Maria Zaharova a spus că evenimentele de la Washington au fost favorizate de faptul că “sistemul electoral al SUA este arhaic, nu răspunde normelor democratice moderne”.

Acesta “creează oportunităţi pentru numeroase încălcări, iar media americane au devenit un instrument de luptă politică”, a adăugat ea, citată de agenţiile de ştiri ruse.

“Este în mare parte motivul pentru divizarea societăţii care poate fi observată acum în SUA”, a mai spus Zaharova.

Secretarul general al ONU: „Să respecte procesele democratice şi statul de drept”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat miercuri seară trist din cauza asaltului asupra Capitoliului din Washington şi a subliniat că, în astfel de cazuri, este fundamental ca liderii să fie foarte clari în a le transmite susţinătorilor lor să evite violenţele, transmite EFE.

Prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Guterres a reacţionat la evenimentele violente din capitala SUA, unde sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, au luat cu asalt sediul legislativului american, obligându-l să-şi suspende reuniunea dedicată validării victoriei electorale a preşedintelui ales Joe Biden.

„În aceste circumstanţe, este important ca liderii politici să insiste pe lângă susţinătorii lor asupra nevoii de a evita violenţa, precum şi să respecte procesele democratice şi statul de drept”, a insistat secretarul general al ONU.

Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul China îşi doreşte ca SUA să revină cât mai repede la “pace, stabilitate şi securitate”

China doreşte ca SUA să revină cât mai repede la “pace, stabilitate şi securitate” după asaltul asupra Capitoliului din Washington întreprins de susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, informează joi dpa.

“Credem că poporul american îşi doreşte securitate şi linişte, mai ales în contextul pandemiei. Sperăm ca poporul american să se bucure de pace, stabilitate şi securitate cât mai curând posibil”, a declarat joi Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Barack Obama: Violențele sunt „o rușine”, dar nu și „o surpriză totală”

Fostul preşedinte american Barack Obama a afirmat că violenţele de miercuri de la Capitoliu sunt un moment de “mare dezonoare şi ruşine” pentru SUA, dar nu reprezintă o “surpriză totală”.

“Istoria va reţine pe bună dreptate violenţele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un preşedinte în exerciţiu (Donald Trump – n.r.) care a continuat să mintă în legătură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră”, a transmis Obama printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

″Însă ar însemna să ne păcălim singuri dacă le-am trata ca o surpriză totală”, a adăugat fostul preşedinte democrat.

“De două luni, un partid politic şi ecosistemul media care îl însoţeşte au fost de prea multe ori reticenţi în a le spune susţinătorilor săi adevărul, şi anume că nu au fost alegeri extrem de strânse şi că preşedintele ales (Joe) Biden va fi învestit la 20 ianuarie”, a mai scris Obama.

“Discursul lor fantezist s-a îndepărtat ca o spirală de realitate şi se bazează pe ani de resentimente sădite. Acum vedem consecinţele, stimulate într-un crescendo violent”, a adăugat el.

Obama a mai precizat că liderii republicani au de ales între “a continua să meargă în jos pe acest drum şi să amplifice focurile dezlănţuite” şi “realitate” şi “primii paşi pentru stingerea flăcărilor”.

“Ei pot alege America”, a subliniat fostul lider de la Casa Albă, în mandatul căruia Joe Biden a fost vicepreşedinte.

Președintele Iranului: Democraţia occidentală este ″fragilă şi vulnerabilă″⁣

Democraţia occidentală este „fragilă şi vulnerabilă”, a declarat joi preşedintele iranian Hassan Rohani, avertizând totodată împotriva ascensiunii „populismului”, relatează AFP şi EFE.

“Ce am observat în SUA ieri seară şi astăzi a arătat, în primul rând, cât este de vulnerabilă şi fragilă democraţia occidentală, precum şi că, în aceste ţări, în pofida progresului ştiinţei şi tehnologiei, există mult populism”, a declarat Rouhani într-o alocuţiune transmisă de televiziunea de stat.

Acesta l-a calificat totodată drept “analfabet”, “bolnav” şi “populist” pe Donald Trump, care a adoptat în cursul mandatului de preşedinte o politică de “presiuni maxime” asupra Iranului.

“Să sperăm ca veninul persoanelor analfabete care îşi urmăresc interesele personale în gestionarea ţării să dispară din această ţară şi din lume”, a menţionat preşedintele iranian.

Andrzej Duda: Polonia are încredere în puterea democraţiei americane

Polonia are încredere în puterea democraţiei americane, a declarat joi preşedintele Andrzej Duda, potrivit thenews.pl.

″Evenimentele de la Washington sunt o chestiune internă a SUA, care este o ţară democrată guvernată de statul de drept. Puterea depinde de voinţa alegătorilor şi securitatea statului şi a cetăţenilor săi este supravegheată de servicii desemnate în acest scop. Polonia are încredere în puterea democraţiei americane’’, a scris Andrzej Duda într-o postare pe Twitter.


Bill Clinton denunţă un “asalt fără precedent” contra instituţiilor americane

Fostul preşedinte american Bill Clinton (1993-2001) a denunţat într-un comunicat un “asalt fără precedent” împotriva instituţiilor americane.

“Astăzi (miercuri), am fost confruntaţi cu un asalt fără precedent contra Capitoliului, Constituţiei şi ţării noastre”, a declarat Bill Clinton într-un comunicat.

“Agresiunea a fost alimentată de mai mult de patru ani de politică otrăvită răspândind dezinformare deliberată, semănând neîncredere în sistemul nostru şi opunându-i pe americani unii altora. Fitilul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai fervenţi catalizatori ai săi, dintre care mulţi în Congres, pentru a răsturna situaţia, rezultatul unor alegeri pe care le-a pierdut”, a mai spus fostul preşedinte democrat.

Justin Trudeau: Canadienii sunt “profund îngrijoraţi” de violenţele din SUA

Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul Premierul canadian Justin Trudeau a exprimat miercuri ″îngrijorarea” canadienilor faţă de violenţele electorale izbucnite în SUA, pe care le-a calificat drept un “atac la adresa democraţiei”, relatează AFP şi DPA.

“Canadienii sunt profund îngrijoraţi şi trişti în legătură cu atacurile împotriva democraţiei în SUA, cel mai apropiat aliat şi vecin. Violenţa nu va reuşi niciodată să răstoarne voinţa poporului”, a scris Trudeau pe Twitter.

Internauţii şi unele mass-media din China ironizează haosul de la Washington

Internauţii şi unele mass-media din China făceau comentarii acide joi, pe reţelele sociale, în legătură cu scenele de haos de la Capitoliu, fără a ezita să facă o paralelă între situaţia de la Washington şi manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong, informează AFP.

Fosta colonie britanică a fost zguduită în 2019 de o amplă mişcare de contestare împotriva tutelei, considerate în creştere, din partea Beijingului. Majoritar paşnică la început, mişcarea de contestare a dus la violenţe, mai ales atunci când manifestanţi au pătruns în interiorul “Legco”, parlamentul local.

Pe Twitter, blocat de altfel în China, tabloidul naţionalist Global Times publică unele lângă altele fotografii cu intruziunea de la Capitoliu a susţinătorilor lui Donald Trump şi altele cu manifestanţi hongkongonezi în Legco.

Cotidianul de limbă engleză notează că manifestanţii din Hong Kong au fost calificaţi la acea dată drept “eroi” de către Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

“Rămâne de văzut dacă ea va spune acelaşi lucru în legătură cu situaţia din Capitoliu”, comentează ironic cotidianul.
Pe platforma Weibo, Tineretul comunist a calificat evenimentele din capitala americană drept “un spectacol pe cinste”.

Subiectul este intens comentat şi totaliza peste 230 de milioane de vizualizări. “Ceea ce s-a întâmplat la Hong Kong se repetă în Capitoliul american”, comentează un internaut.

Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul Şeful diplomaţiei israeliene, ”şocat” de atacul asupra “bastionului democraţiei lumii”

Ministrul israelian al afacerilor externe, Gabi Ashkenazi, a denunţat ferm, joi, asaltul asupra Capitoliului din Washington, declarând că a fost ”şocat” de atacul asupra clădirii, pe care o descrie drept “bastion al democraţiei lumii”, informează dpa.

“Condamn (asaltul) în mod ferm”, a scris Ashkenazi pe Twitter, adăugând: “De la independenţa ei, America, marele şi adevăratul nostru prieten, este un far al democraţiei şi un apărător al libertăţii, justiţiei şi independenţei”.

Reacţii internaţionale după ce trumpiști au luat cu asalt Capitoliul “Sunt sigur că poporul american şi reprezentanţii săi aleşi vor şti să se apere de acest atac şi vor continua să apere valorile care au constituit fundamentul SUA”, a declarat ministrul, membru al alianţei Albastru şi Alb, aflată la putere în Israel ca parte a coaliţiei de guvernare pe care o formează împreună cu partidul de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu.

În ceea ce-l priveşte pe Netanyahu, unul dintre susţinătorii fermi ai preşedintelui aflat la sfârşit de mandat Donald Trump, acesta nu s-a pronunţat deocamdată.


blank