În contextul ştirilor prezentate în perioada 22-23 aprilie 2018, potrivit cărora ANAF ar fi transmis o somaţie către o fetiţă de şase ani, instituţia precizează că somaţia nu a fost transmisă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Reacţia ANAF a venit după ce o mămică din Iaşi a susţinut că a primit acasă o somaţie de plată emisă de Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate (CJAS), prin care fiica sa, de doar şase ani, este anunţată că trebuie să plătească 35 de lei, constând în cheltuieli de spitalizare aferente perioadei 2014-2015.

ANAF dezminte informaţia potrivit căreia transmite somaţii de plată copiilor. „În contextul ştirilor prezentate în perioada 22-23 a.c., conform cărora ANAF ar fi transmis o somaţie către o fetiţă de şase ani, precizăm că somaţia nu a fost transmisă de către Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală”.

Se întâmplă în România: o fetiţă de 6 ani, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Micuţa, avertizată că va fi „executată silit”

Mămica a postat pe Facebook un apel, prin care le cere ieşenilor o soluţie la problema cu care se confruntă. Femeia a precizat că a primit acasă o somaţie de plată de la CJAS Iaşi, emisă pe numele fetiţei sale, în vârstă de 6 ani.

Potrivit ieşencei, fetiţa este somată de Casa de Asigurări de Sănătate să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, în care minora ar fi fost internată în spital, după o fractură de femur. În caz de neachitare a sumei respective în termen de 15 zile, micuţa ar trebui să suporte cheltuieli de judecată, precum şi pe cele de executare silită.

Femeia a adăugat că nu ştia nimic despre vreo datorie la CJAS Iaşi şi că nu are nimic împotrivă să achite suma cerută, dar că nu înţelege de ce nu a fost înştiinţată ea, în calitate de părinte, despre această situaţie, ci fiica ei în vârstă de 6 ani, care abia învaţă să citească şi să scrie.

„Este normal ca un copil de 6 ani să primească o somaţie de plată?! Fata a fost internată în perioada 8-12 iunie 2014 cu o fractură de femur, iar CJAS a constatat că declaraţia dată pe propria răspundere este contrară celor constatate. În perioada respectivă, fata avea 4 ani, deci e normal ca ea să primească o asemenea somaţie?! Ce ar trebui să fac?”, a menţionat femeia.

Citeste si...
Problemele grave pe care le cauzează utilizarea mouse-ului. Cum trebuie folosit corect!

Femeia este nemulţumită şi are de gând să meargă la Administraţia Finanţelor Publice şi la CJAS Iaşi, pentru a solicita explicaţii de la autorităţi.

Contactat telefonic, şeful CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a susţinut iniţial că nu ştie despre ce este vorba, apoi, a revenit cu o declaraţie potrivit căreia instituţia pe care o conduce nu a greşit cu nimic.

„Am verificat cazul, este vorba despre o minoră internată în spital, într-adevăr, în 2014. În timpul internării fetei, mama, în calitate de reprezentant legal, a mers cu copilul pentru a face nişte investigaţii în cadrul laboratorului din ambulatoriul unităţii medicale. Acolo, aceasta a semnat o declaraţie pe propria răspundere în care susţinea că minora nu ar fi fost internată în acel moment în spital, lucru neadevărat. Noi nu avem cum să decontăm de două ori aceleaşi servicii. Doamna în cauză este în culpă şi trebuie să îşi asume acest lucru. Ea ar fi trebuit să vină la noi şi să ne întrebe în primul rând despre ce este vorba”, a spus Radu Ţibichi.

Potrivit acestuia, CJAS nu are cum să emită somaţii de plată decât în funcţie de codul numeric personal (CNP) al asiguratului şi, astfel, instituţia nu putea trimite o somaţie părinţilor pacientei minore.

„Noi trimitem mii de somaţii doar pe baza CNP. Nu avem informaţii despre tutore sau reprezentantul legal al minorei. Aşa că trimitem direct pe informaţiile asiguratului, fie el şi minor. În unele cazuri, chiar dacă am avea informaţiile, nu avem cum să trimitem părinţilor somaţiile de plată, deoarece numele nu coincid. După cum spuneam, mama a semnat un document şi şi-a asumat ce scria acolo, chiar dacă, probabil, nu a citit ce urma să semneze şi nu a ştiut”, a încheiat şeful CJAS Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.