International, Stiri

Război în Ucraina.

Preşedintele american Barack Obama l-a îndemnat marţi seara pe omologul său rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să accepte planul de pace pentru Ucraina pe care liderii europeni îl vor prezenta miercuri la Minsk, în Belarus, relatează CNN._80915717_025795738_1_45657500

 

Obama a subliniat „importanţa de a profita de oportunitatea reprezentată de negocierile dintre Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina în vederea ajungerii la o soluţionare pe cale paşnică” a violenţelor din estul Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Preşedintele american a declarat luni că nu a decis încă dacă să trimită sau nu armament şi echipament forţelor ucrainene, insistând că doreşte soluţionarea pe cale diplomatică a crizei. El a apreciat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu cancelarul german Angela Merkel, că şansele unei soluţii militare în Ucraina sunt „slabe”.

„Dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament şi finanţarea separatiştilor, costurile pentru Rusia vor creşte”, l-a avertizat Obama lui Putin, potrivit Casei Albe.

Uniunea Europeană şi Washingtonul au decis să nu trimită un ajutor „letal” Ucrainei, în pofida unor îndemnuri ale unor congresmeni din ambele tabere şi ale unor foşti oficiali din cadrul administraţiei americane de a trimite armament forţelor guvernamentale asediate de rebeli proruşi în estul Ucrainei.

În aşteptarea negocierilor de miercuri, lupte grele s-au dus în Ucraina, unde atât separatiştii cât şi forţele ucrainene au încercat să mute linia frontului. Un atac de artilerie în oraşul Kramatorsk, din estul Ucrainei, aflat sub control guvernamental, a ucis cel puţin zece persoane, inclusiv civili. Rebelii au negat că s-ar afla în spatele atacului, aşa cum afirmă autorităţile ucrainene.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=cc9Kh-OL4sQ]

Pregătiri intense pentru un summit crucial

Eforturile diplomatice pe ‘frontul ucrainean’ s-au întețit în ultima săptămână. Merkel și Hollande s-au deplasat la Kiev și Moscova, unde și-au făcut publice propunerile pe marginea planului de reglementare a problemei ucrainene, scrie Agerpres. După cum a declarat vineri secretarul de presă al președintelui Putin, Dmitri Peskov, ‘plecând de la propunerile formulate de președintele Franței și cancelarul Germaniei, la ora actuală se depun eforturi concertate pentru elaborarea textului unui posibil document comun în vederea aplicării acordurilor de la Minsk, document care să includă propunerile președintelui Ucrainei și cele formulate și adăugate de președintele Putin’.

Summitul a fost precedat de o serie de consultații tensionate între experți și de o reuniune a Grupului de contact cu participarea reprezentanților Kievului și autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, cu medierea reprezentantului special al OSCE, Heidi Tagliavini, și a ambasadorului Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov.

Potrivit TASS, Grupul de contact a discutat despre încetarea focului în sud-estul Ucrainei, retragerea armelor grele și un control asupra îndeplinirii acordurilor încheiate, precum și despre viitoarea organizare politică a regiunii Donbas și organizarea de alegeri locale.

În toate aceste zile, activitatea s-a desfășurat strict în spatele ușilor închise, iar observatorii speră să afle amănunte după summitul de miercuri.

Poroşenko: Merg la Minsk pentru a cere imediat un acord de încetare a focului

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că va merge miercuri la negocierile de la Minsk pentru a pune capăt violenţelor din Ucraina imediat şi fără condiţii şi pentru a demara un dialog politic cu regiunile separatiste din estul ţării, informează site-ul preşedinţiei, citat de Sputnik şi preluat de Mediafax.

„Vom găsi un compromis în ţară. Trebuie să protejăm pacea, calmul în oraşul Kramatorsk, trebuie să protejăm Ucraina. De aceea merg la Minsk pentru a cere imediat şi fără condiţii un acord de încetare a focului şi pentru a demara un dialog politic”, a afirmat Poroşenko în cadrul unei vizite efectuate marţi seara în oraşul Kramatorsk, din regiunea Doneţk.

blank