„Maior spune întotdeauna oamenilor ce vor să audă. Și astfel a reușit mereu să supraviețuiască în funcții numite”, spunea fostul șef al ANI, Horia Georgescu, în urmă cu aproximativ o lună de zile, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei despre George Maior, fostul șef al SRI, actual ambasador al României în SUA.

După audierea de marţi din comisia SRI, Gorge Maior, a făcut o serie de declaraţii uimitoare. Acesta este la un pas să-şi piardă funcţia după ce coaliţia PSD-ALDE a anunţat că nu-l mai susţine politic.

„Am spus că domnul Georgescu a fost un bun profesionist la ANI doar că serviciul nu produce dosare, doar transmite informaţii. Am La finalul discutat de protocoale, de proceduri interne. Am susţinut necesitatea acestor protocoale, am susţinut că serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii şi puterea adevărului va prevala în faţa unor alegaţii. Am cerut comisiei să reflecteze serios dacă multiplele alegaţii asupra interceptărilor privind ofiţeri acoperiţi şi presiuni asupra justiţiei să se aducă dovezi şi să se audieze şi alte persoane, de pildă Liviu Dragnea sau Victor Ponta”, a spus iritat George Maior, care apoi a fugit de presă.

Horia Georgescu a recţionat şi el pe facebook: „Când l-am văzut astăzi pe George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, fugind de presă ca să scape inclusiv de întrebările despre relaţia cu subsemnatul, mi-am spus doar atât: “Fereşte-mă doamne de prieteni, că de duşmani mă feresc singur!””.

 

Redăm mai jos o parte din interviul pe care Horia Georgescu l-a acordat Evenimentul Zilei pe 14 august.

DEZVĂLUIRILE LUI HORIA GEORGESCU DESPRE GEORGE MAIOR

– Până la urmă cine a vrut să vă îngroape? Cu nume şi prenume.

– Cred că a fost vorba mai degrabă despre o conspiraţie, o cabală a unor oameni puternici din sistem, care din dorinţa de a-şi conserva poziţia pe durata tranziţiei de putere, după câştigarea alegerilor de catre Klaus Iohannis, au optat pentru un scenariu de a servi pe tavă noilor puternici ai zilei un ţap ispăşitor, pentru a-şi acoperi propriile acţiuni reprobabile sau poate cu un puternic caracter ilegal.

– Adică ei au făcut anumite lucruri împotriva lui Klaus Iohannis şi apoi au dat vina pe dumneavoastră. Au vrut să-i arate lui Klaus Iohannis că dvs. sunteţi de vină. Este corect?

– Da. Sunt convins că aşa s-a întâmplat. Nu numai Preşedintelui ales, ci şi altora.

– Mai sunt la putere oamenii aceia?

 

– Cred că au încă o anumită putere de influenţă asupra unor vectori pe care îi pot controla sau cărora le promit diverse pentru a-i controla. Părerea mea certă este că astăzi vând iluzii şi oricine ţine cont de ei face o mare greşeală.

– S-a spus la un moment dat că vizaţi funcţia de comisar european sau ministru al Justiţiei şi că aţi purtat nişte negocieri. Cum au stat lucrurile de fapt?

– În momentul în care România avea opţiunea desemnării pentru un nou mandat de comisar european, am fost, într-adevăr, luat în calcul pentru două portofolii: unul pentru Justiţie şi unul pentru Afaceri Instituţionale, care automat însemna şi un post de vicepreşedinte în cadrul Comisiei Europene. La acel moment, am avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu, cu Victor Ponta şi cu George Maior, cu alti actori instituţionali, precum şi cu reprezentanţi ai ambasadelor sau cu alte oficialităţi în diverse vizite externe pe care le-am efectuat. Am discutat totul transparent. Nu a fost nimic ocult la mijloc. Opţiunea era una oficială. Acum, eu nu ştiu dacă am stârnit gelozii instituţionale sau dorinţe de răzbunare prin asta. Ulterior, a fost nominalizată Corina Creţu, deoarece Victor Ponta si Traian Basescu mi-au spus că preşedintele Junker doreşte mai multe femei în cabinetul său, pentru a asigura un echilibru.

 

Coldea vs. Maior. Cine a fost mai puternic

Evenimentul Zilei: Coldea pe cine a susţinut în ecuaţia puterii?

Horia Georgescu: Nu ştiu pe cine a susţinut. Eu am avut o relaţie instituţională normală cu el. Nici apropiată, nici depărtată. În parametri normali. Asta a fost perceptia mea. Dacă domnia sa a acţionat altfel, aceste lucruri se vor afla mai devreme sau mai târziu.

Citeste si...
Dragnea, atacuri în rafală: Kovesi conduce Parchetul General, vor să-i deschidă dosar penal și domnei ministru de Interne

– Să revenim la Maior premier şi dvs. ministru al Justiţiei în Guvern. Cu sprijinul cui?

– Victor Ponta si Gabriel Oprea îl susţineau pe George Maior pentru functia de premier. Era singura optiune pe masă în eventualitatea in care Victor Ponta câştiga alegerile. De altfel, cei trei sunt foarte buni prieteni.

– Dar Laura Codruţa Kovesi cu cine este prietenă?

– Aş putea să vă spun că este sau a fost prietenă cu toţi şi cu nimeni

– Cine credeţi că a fost sau este cel mai toxic personaj de pe scena politică?

– Nu se poate da un răspuns simplu acestei ecuaţii. Sfera politică s-a întrepătruns cu sfera instituţională . Trebuie să ne uităm în primul rând la toţi actorii care deţineau toată informaţia. Ar trebui sa fie întrebaţi dacă au folosit pârghii instituţionale pentru un avantaj personal, pentru a influenţa jocul politic sau pentru a obţine influenţă. Din punctul meu de vedere, aşa cum am perceput eu lucrurile, unul din actorii care deţinea imaginea de ansamblu şi asupra tuturor părţilor aflate în jocul de putere era George Maior.

– Mai mult decât Florian Coldea?

 

– Vedeţi dumneavoastră, toată lumea spune Florian Coldea, Florian Coldea. Totuşi, George Maior era cel care avea toată decizia de care avea nevoie şi putea să-şi ia atâta putere câtă dorea. În plus, mi se pare josnic să dai vina pe subalterni. Înseamnă că fie eşti incompetent, fie nu eşti în stare să ocupi o funcţie de asemenea rang sau te derobezi de responsabilitate în mod intenţionat practicând un joc abil. Toţi ceilalţi actori din sistem aveau o viziune fragmentată a informaţiei, compartimentată. Fiecare ştia bucăţi iar, dacă era suficient de inteligent, poate reuşea să pună lucrurile cap la cap. Dar, până la urmă, cel care se afla la capătul lanţului trofic şi avea toată informaţia era George Maior.

– Și cum de l-a numit Klaus Iohannis ambasador?

– Păi, cum a reuşit să supravieţuiască în funcţii publice numite de atâţia ani.

– Cum?

– Printr-o susţinere formală sau informală.

– A cui, mai exact? Cine-l susţine?

– O susţinere politică plus una informală, pe care nu pot să o nominalizez.

– Externă?

– Externă, de ce nu?

Cine i-a dat ordin să-l investigheze pe Iohannis

– Dar cum este George Maior?

– Maior spune întotdeauna oamenilor ce vor să audă. Și astfel a reuşit mereu să supravieţuiască în funcţii numite.

– SRI-ul lui Helvig arată mai bine decât SRI-ul lui Maior?

– Ceea ce pot să observ este că SRI încearcă să intre într-o matcă constituţională normală, conform legii.

– Apropo de ANI, regretaţi investigarea lui Klaus Iohannis şi a lui Eduard Helvig? Dacă aţi da timpul înapoi, aţi mai face-o?

– Instituţia a fost investită cu o sesizare oficială.

– Cine a făcut-o?

– A făcut-o George Maior prin SRI.

– Deci, Maior prin SRI… Dar pentru Helvig, de ce?

 

– Nu ştiu ce a fost în capul domnului Maior. Nu ştiu ce a urmărit. Poate un scop politic. Eu nu aveam de unde să ştiu. Ce-mi reproşez eu în momentul ăsta? Trebuia să trec printr-un filtru mult mai critic, să aprofundez mai mult din punct de vedere informal situaţia care a generat această sesizare si momentul formulării ei. Am discutat şi în particular cu George Maior despre cazurile Mihalache – Helvig – Iohannis.

– Păi, la Mihalache tot Maior a făcut sesizarea? Parcă erau prieteni buni…

– Maior a fost „prieten” cu foarte multe persoane cărora le-a făcut sesizari către diverse instituţii ale statului. Dar ar trebui să-l întrebaţi pe domnul Maior cum vede el o relaţie de prietenie. Oricum, domnul Maior, probabil, a avut şi un scop politic când a făcut aceste sesizări. Și acest lucru ar trebui verificat. Desigur, eu nu am instrumentele necesare, dar instituţiile abilitate ale statului pot să verifice dacă toate aceste lucruri s-au desfăşurat într-o cheie normală, legală sau dacă în spate a fost un interes personal de orice natură.