Featured, Politic

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea.Ședința de ieri a plenului  a fost una marcată de scandal. PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare a social-democraților Liviu Dragnea, din funcția de președinte, și Florin Iordache, din cea de vicepreședinte. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. PNL au încercat să profite de faptul că PSD și ALDE au rămas fără majoritate în Camera Deputaților. În plus, 36 de deputați social-democrați au absentat de la ședința de ieri, o cifră record.

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea :

Au urmat certuri pe tema regulamentului. PNL au amenințat, prin liderul de grup Raluca Turcan, că vor intra în grevă parlamentară dacă propunerea nu va fi supusă la vot. Nu au lipsit atacurile reciproce. Tudor Benga (USR) i s-a adresat lui Florin Iordache: ”Știți cum vă spune pe stradă lumea, domnule Iordache? Ciordache!”. Iordache i-a tăiat microfonul: ”Vă rog să vă cereți scuze”. ”Unde sunt bărbații opoziției, de la Pro România, USR, de a ajuns doamna Turcan să încerce așa ceva?” s-a întrebat liderul deputaților PSD, Daniel Suciu. Liberalul Gigel Știrbu a avut un mesaj pentru Florin Iordache și Eugen Nicolicea: ”În Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. Ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla”.

Vot cu scandal
La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților din partea PNL, Marilen Pirtea, care a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. ”Am dreptul să conduc ședința prin rotație, nu am condus-o niciodată!” Din sală s-a strigat ”Vot, vot!”. Iordache, de la prezidiu, a afirmat că Pirtea nu conduce ședința. Pirtea nu a renunțat la demersul său. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut că s-ar fi aprobat hotărârile de revocare în cazurile Liviu Dragnea și Florin Iordache. În schimb, Florin Iordache a decis suspendarea ședinței invocând lipsa unui acord între liderii de grup și lipsa cvorumului. Au urma huiduieli în sală iar deputații s-au strâns în dreptul microfonului de la tribună.

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea :

Drept urmare, există două variante: cea a PSD, potrivit căreia propunerea era neregulamentară şi nu a fost supusă la vot, şi cea a Opoziţiei, care spune că propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea a fost potrivit regulamentului intern şi a trecut cu votul Opoziţiei. Cu alte cuvinte, cele două hotărâri au fost aprobate pe articole, fiind însă necesar și un vot final, potrivit procedurii. ”Astăzi s-a făcut dreptate şi am reuşit să redăm şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache, în felul acesta existând un singur pas de făcut votul final pentru ca aceşti doi foşti conducători ai Camerei Deputaţilor să intre în istorie”, a spus Raluca Turcan.

În varianta PSD, propunerea PNL de a da un vot final pentru revocarea lui Dragnea va fi blocată în Biroul Permanent, unde social-democrații au majoritatea, pe motiv că votul pe articole nu a fost legal.

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea :

Controverse juridice
Dincolo de declarațiile politice, ședința de ieri ridică două întrebări. Prima : cine trebuia să conducă ședința Camerei Deputaților? Biroul Permanent al Camerei Deputaților o desemnase pe vicepreședintele Carmen Mihălcescu din partea PSD pentru a conduce ședința de ieri (ședințele de plen sunt conduse prin rotație de președinte sau unul dintre cei patru vicepreședinți). Însă, ieri, Mihălcescu a fost chemată la DNA și frâiele au fost preluate de Florin Iordache. Liberalii susțin că Iordache a încălcat regulamentul prin faptul că a condus ședința fără să fie desemnat să facă acest lucru. Așa justifică PNL faptul că ar fi venit rândul la rotație pentru Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților din partea PNL. Florin Iordache susține, însă, că el a condus legal ședința, pentru că a fost delegat de președintele Camerei, Liviu Dragnea, în absența lui Carmen Mihălcescu. Lucrurile sunt complicate de o altă prevedere din Regulament, potrivit căreia vicepreședinții care sunt propuși pentru revocare nu pot conduce ședințele în care se decide soarta lor – exact situția în care se afla Iordache.

Deciziile CCR folosite de Opoziție
Un al doilea semn de întrebare ridicat de PSD se referă la dreptul Opoziției de a cere revocarea președintelui Camerei Deputaților. Florin Iordache susţine că schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face doar la solicitarea liderului de grup iar Daniel Suciu, liderul grupului PSD, a spus că nu există o astfel de solicitare.

Regulamentul invocat de cei de la PSD prevede că propunerea de revocare a liderului Camerei se face la propunerea liderului grupului parlamentar care l-a propus. Cei din opoziție însă propuneau un vot de revocare pentru încălcarea regulamentului și a Constituției. Deși pare de natură tehnică, distincția este extrem de importantă. Există deja patru decizii ale Curții Constituționale (CCR) care reglementează dreptul majorității de a schimba președintele Camerei, inclusiv pentru motive de natură juridică. Prima a fost luată în 2005 când Adrian Năstase (PSD) a fost înlocuit cu Bogdan Olteanu (PNL). În 2012, USL (alianță formată din PSD și PNL) a revocat-o pe Roberta Anastase (PDL) din funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe baza unor acuzații similare cu cele care i se aduc astăzi lui Liviu Dragnea. Roberta Anastase s-a adresat Curții Constituționale (CCR) reclamând faptul că USL nu a respectat Regulamentul Camerei, potrivit căruia revocarea poate fi propusă doar de grupul din care provine, adică PDL în cazul său. CCR, însă, a dat undă verde pentru revocarea Robertei Anastase, precizând, printr-o motivare publicată în Monitorul Oficial, cu putere de lege, că schimbarea președintelui Camerei depinde de majoritatea parlamentară. O decizie a CCR, având putere de lege, este superioară unui regulament intern, susțin, în esență, adversarii lui Dragnea. Mai mult, CCR a cerut completarea Regulamentului cu un articol explicit privind revocarea la propunere din motive juridice, nu doar politice ( adică pierderea sprijinului propriului partid), dar solicitarea Curții nu a fost introdusă în Regulament. De altfel, CCR a luat o decizie similară și atunci când USL l-a revocat pe Vasile Blaga din fruntea Senatului. Aceleași argumente au fost reluate de CCR și într-o decizie din 2015.

Ce conține solicitarea de revocare
Solicitarea PNL de revocare a lui Liviu Dragnea se bazează pe o serie de acuzații de încălcare a Constituției și a regulamentului Camerei Deputaților. Liviu Dragnea este acuzat că a refuzat convocarea sesiunii extraordinare, solicitată de PNL, USR și PMP pentru 20-24 august 2018. De asemenea, liderul PSD este acuzat de încălcarea principiului constituțional al separației puterilor în stat, al independenței justiției și folosirea funcției în interes propriu. Lui Dragnea i se reproșează și declarațiile fără mandat, în numele Camerei Deputaților, împotriva SUA, UE și NATO. Președintelui Camerei Deputaților i se reproșează și blocarea abuzivă a inițiativelor parlamentare ale partidelor din Opoziție.

Ce spune Liviu Dragnea
Preşedintele Camerei Deputaţilor a acuzat, miercuri, că şeful statului Klaus Iohannis s-ar afla în spatele acţiunii din Parlament, spunând că Opoziţia, „după stilul lui Iohannis”, vrea să ia cu japca Parlamentul. Dragnea mai spune că nu se întâmplă nimic fără ştirea preşedintelui.

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea :

„Nu e prima dată când au cerut revocarea. Ei de fapt nici nu au votat. Astăzi am văzut o încercare eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului. Vor să ia cu japca şi Parlamentul şi vor să ia şi România. Asta e stilul lui Iohannis, aşa cum a luat cu japca casele din Sibiu, aşa vreau să ia şi instituţiile care îl deranjează. Nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Klaus Iohannis. De câteva săptămâni bune, o parte dintre liberali şi unii dintre foşti membri ai PSD se tot lăudat că au sprijinul ui Iohannis şi că îi protejează şi încurajează să preia cât mai mulţi oameni de la conducerea Camerei Deputaţilor”, a declarat Liviu Dragnea.

Razboi in Camera Deputatilor pentru revocarea lui Dragnea :

blank