Turcia a lansat ameninţări fără precedent la adresa unui stat UE prin președinele Erdogan. Președintele Turciei a spus că-i va da Olandei „o lecție în materie de diplomație internațională” și că-i va face pe olandezi să plătească după măsurile drastice împotriva ministrilor săi, informeaza BBC News.

Occidentul și-a arătat adevărata față, a mai spus Erdogan. În prealabil, premierul de la Ankara a spus că Turcia va lua ‘cele mai dure contramăsuri’ după decizia autorităților olandeze de a expulza unui ministru turc. La rândul său, pPremierul Olandei a replicat că ţara sa nu se va lăsa şantajată, precizând „dacă ei vor escalada situația, va trebui să răspundem”.

Vorbind la o festivitate de premiere duminică în Istanbul, Erdogan a criticat în termeni dur Olanda: „Vor plăti cu siguranță prețul și vor învăța cum se face diplomația”.

După ce a acuzat statul UE de o acțiune imprudentă, Erdogan a tunat și fulgerat: „Olanda! Dacă sacrifici relațiile turco-olandeze de dragul alegerilor, vei plăti prețul”. Occidentul și-a arătat adevăratul chip în ultimele zile, a mai spus președintele turc, care crede că avem de-a face cu o manifestare clară de islamofobie.

”Ce ați vrea să rezolvăm? Să vedem! Deocamdată nu ați plătit prețul. Mai întâi trebuie să plătiți factura”, a spus Erdogan, referindu-se la Olanda. Aceasta ”nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră”, a continuat el.

Citeste si...
Secţia pentru procurori a CSM urmează să deleagă noul procuror-şef al DNA

Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc și, în același timp, și-a exprimat speranța unei „dezescaladări” a crizei diplomatice dintre Haga și Ankara.

„Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să își ceară scuze pentru ce au făcut ieri (sâmbătă)”, a declarat Mark Rutte duminică, luând cuvântul la Haga în cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri în Olanda.

„Este o cerere absolut imposibilă și nebunească”, a adăugat el.
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că va face tot posibilul pentru o ‘dezescaladare’ a tensiunilor diplomatice între țara sa și Turcia, după incidentele produse sâmbătă, el apărând însă decizia autorităților olandeze de a escorta la frontieră un ministru turc, relatează AFP și Reuters.

„Nu am trecut printr-o asemenea experiență, însă noi dorim să fim partea mai prudentă. Dacă ei vor escalada situația, va trebui să răspundem, dar vom face tot ce depinde de noi pentru o dezescaladare”, a afirmat ulterior Rutte la radio-televiziunea olandeză NOS.