Rasul lumii! Au irosit o racheta de 3 milioane de dolari pe o drona de 200 de dolariUn aliat al SUA a tras cu o rachetă sol-aer Patriot, în valoare de 3 milioane de dolari, pentru a doborî o dronă  a anunţat generalul David Perkins, la simpozionul Global Force, organizat de armata americană.

Rasul lumii! Nu a fost vorba de un exerciţiu militar, potrivit publicaţiei Futurism. „Avem un aliat foarte apropiat care s-a confruntat cu un adversar care folosea un mic quadrocopter (n.e. – dronă cu patru elice). L-au doborât cu o rachetă Patriot”, a spus Perkins, fără a da numele ţării. „Nu ştiu dacă a fost un schimb economic bun”, a adăugat generalul.

O rachetă Patriot poate lovi ţinte aflate la mare distanţă şi la orice altitudine. Capabilă să atingă viteze peste nivelul Mach 2 (aprox. 2450 km/h), racheta este produsă de companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon. O Unitate costă în jur de 3 milioane de dolari.

Citeste si...  Acuzatii grave la adresa lui Horia Georgescu din partea fratelui său

Drona implicată era un model care se găseşte pe Amazon şi costă în jur de 200 de dolari, potrivit militarului american. Aceasta este capabilă să atingă o viteză maximă de 80 km/h.

Drone de mici dimensiuni au mai fost folosite în trecut pentru a ataca baze sau poziţii inamice. Potrivit lui Perkins, aliatul SUA nu a vrut să rişte şi a răspuns la ameninţare folosind o rachetă scumpă şi foarte performantă.

România se numără printre ţările care au achiziţionat sisteme Patriot de la americani. „Cele patru instalaţii militare urmează să intre în dotarea Forţelor Aeriene Române începând cu a doua parte a anului 2019, primul sistem fiind planificat pentru operaţionalizare la jumătatea anului 2020”, a anunţat, în luna noiembrie a acestui an, fostul ministru al Apărării Mihai Fifor.