Actualitate, Featured

Raportul privind traficul de persoane, dezastruos. România, retrogradată

Raportul Departamentului de Stat privind traficul de persoane arată că instituţiile guvernamentale din România nu îndeplinesc în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane. Țara noastră a fost retrogradată pe lista de supraveghere de nivelul 2, potrivit documentulului citat de MEDIAFAX.

„Instituţiile guvernamentale din România nu îndeplinesc în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depun eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ inculparea mai multor presupuşi traficanţi şi adoptarea unei strategii naţionale pe cinci ani şi a unui plan naţional de acţiune. Cu toate acestea, instituţiile guvernamentale nu au demonstrat intensificarea eforturilor comparativ cu perioada evaluată anterior. Instanţele judiciare au condamnat un număr semnificativ mai mic de traficanţi, iar autorităţile au identificat un număr considerabil mai redus de victime, continuând un declin de mai mulţi ani al acestor eforturi. Corupţia endemică şi presupusa complicitate în infracţiunile asociate traficului au persistat fără a fi sancţionate, în special cazuri de exploatare a minorilor aflaţi în centre de plasament administrate de stat”, arată Raportul Departamentului de Stat pe anul 2019 privind Traficul de Persoane, citat într-un comunicat de presă al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Departamentul de Stat anunţă că „România a fost retrogradată pe lista de supraveghere de nivelul 2”.

Raportul recomandă intensificarea acţiunilor de investigare şi de punere sub acuzare a suspecţilor în cazuri de trafic de persoane, precum şi a oficialilor care sunt complici, precum şi emiterea unor sentinţe proporţionale cu gravitatea infracţiunilor.

De asemenea, sunt necesare eforturi pentru instruirea oficialilor implicaţi în procedurile judiciare şi oferirea de susţinere organizaţiilor nonguvernamentale le care le oferă asistenţă victimelor, potrivit documentului.

„În general, victimele nu au beneficiat de susţinere adecvată în timpul procedurilor judiciare. În 2018, 349 de victime implicate în proceduri penale au accesat servicii disponibile oferite persoanelor care colaborează cu autorităţile; aceste servicii au inclus tranportul victimelor spre instanţe şi readucerea acasă. Chiar dacă instituţiile le-au oferit asistenţă juridică victimelor, în multe cazuri avocaţii repartizaţi nu au experienţă în colaborarea cu victimele traficului de persoane”, constată raportul.

blank