Economic, Stiri

Raport DUR al BNR despre starea economiei

Reluarea cresterii economice este in continuare fragila, investitiile s-au contractat atat in 2013, cat si in primul semestru al anului 2014, iar rata de utilizare a fondurilor europene continua sa inregistreze una dintre cele mai scazute rate de absorbtie la nivel UE.

nou_acord_preventiv123_84249300

Concluzile apar in Raportul privind stabilitatea financiara, publicat marti seara de BNR. Raportul critica si bancile din Romania, despre care documentul noteaza ca au o capacitate mai redusa comparativ cu cele din strainatate in a se adapta la cerere, scrie Hotnews.ro.

Investitorii straini detin 21,1% din titlurile emise de guvern pe piata interna (in iunie 2014, comparativ cu 14,2% in decembrie 2012). Emisiunile statului pe pietele externe s-au majorat, valoarea acestor titluri reprezentand 34% din totalul emisiunilor guvernamentale (in iulie 2014, fata de 25% in iulie 2013).

O alta vulnerabilitate este capacitatea mai redusa a guvernului de a face fata unor posibile nevoi suplimentare de finantare, data fiind persistenta la un nivel redus al veniturilor bugetare (raportate la PIB).

32% din datoria publica este contractata de catre bancile autohtone. Cea mai mare parte a datoriei publice finantata bancar apartine administratiei centrale. Creditele acordate administratiei locale reprezinta doar 2% din total activ bancar, dar este concentrata in proportie de 86% la primele 5 banci din sistem.

Sectorul IMM continua sa se confrunte cu dificultati semnificative in onorarea serviciului datoriei fata de banci, rata creditelor neperformante crescand cu 3 puncte procentuale (in timp ce in cazul corporatiilor aceasta s-a majorat usor, cu 0,5 puncte procentuale, in perioada decembrie 2012 – august 2014).

blank