Featured, Politic

Raluca Turcan șochează: Solicitare incredibilă făcută Guvernului

Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, a solicitat Guvernului să își asume răspunderea pe Legea salarizării unitare. Solicitarea Ralucăi Turcan este una absolut halucinantă. Practic, liderul opoziției parlamentare solicită Guvernului să treacă o legea foarte importantă fără dezbatere parlamentară, pentru că asta înseamnă, în fapt, asumarea răspunderii parlamentare.

Solicitarea liderului PNL nu vine nici măcar într-un context în care liberalii ar avea o șansă să dărâme Guvernul la momentul asumării răspunderii parlamentare, printr-o eventuală moțiune de cenzură, pe care ar avea dreptul să o depună.

În aceste zile, Guvernul duce negocieri foarte dure cu sindicatele pe Legea salarizării unitare, iar această presiune se va muta în Parlament, odată ce vine legea. Dacă Guvernul o trece prin asumare de răspundere, atunci nu vor mai fi nici dezbaterile din Parlament.

”PNL a decis să solicite Guvernului României să-şi asume responsabilitatea pe legea salarizării unitare. În momentul de faţă există semnale îngrijorătoare cum că Guvenrul doreşte să lase legea salarizării unitare la iniţiativa parlamentarilor, transformând un angajament de campanie într-o declaraţie politică care să poată fi amânată, tergiversată la nesfârşit, fără să aibă o concretizare în constituirea unei echităţi în sistemul public de salarizare”, a declarat Raluca Turcan la finalul şedinţei BPN.

Întrebată dacă prin ”asumarea responsabilităţii Guvernului” înţelege angajarea răspunderii sau adoptarea unui proiect de lege pe care să-l trimită Parlamentului, Turcan a precizat că, din punctul ei de vedere, Executivul ar trebui să-şi angajeze răspunderea.

”Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui chiar să-şi angajeze răspunderea pentru că până la urmă în campania electorală diferenţa majoră între strânga şi dreapta a fost exact pe partea de cheltuieli, de susţinere a unor cheltuieli faţă de o prudenţă pe care PNL a manifestat-o astfel încât această creştere a salarizării din sistemul public să poată fi susţinută în paralel cu impulsionarea mediului de afaceri”, a precizat Turcan.

Ce prevede Constituția la articolul 114, care reglementează asumarea răspunderii Guvernului:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

blank