Raluca Turcan
Featured, Social

Raluca Turcan încearcă să explice de ce nu cresc pensiile în 2021

Raluca Turcan a declarat joi că „s-a vorbit despre majorări de pensii de 40%”, însă Guvernul nu are o „tiparniţă ascunsă” pentru a realiza această creştere, în lipsa unei recalculări. Cât despre pensiile speciale, ministrul Muncii a afirmat că acestea au apărut „ca ciupercile după noapte”, însă are de gând să iniţieze un proiect pentru ca acestea să fie acordate în funcţie de contributivitate.

Raluca Turcan explică de ce nu cresc pensiile în 2021. Ministrul Muncii a afirmat că majorarea pensiilor va fi realizată anul viitor, din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19.

„E o perioadă dificilă şi pentru că din nefericire s-au acumulat câteva probleme cronice în marile sisteme publice. În ultimii ani s-a vorbit foarte multe despre reforme şi s-a făcut foarte puţin. A existat şi o sintagmă că toţi suferim de reformită şi nimeni nu se mai vindecă”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a afirmat că e nevoie de susţinerea investiţiilor „să creem locuri de muncă, să fie mai bine plătite şi în felul ăsta vom avea bani şi pentru pensii mărite şi salarii mai bune”.

„La partea de pensii, s-a vorbit despre majorări de pensii de 40%, dar pentru acele majorări era nevoie să se facă un prim pas – de evaluare a tuturor dosarelor de pensii astfel încât după aceea, pe formulă pe care o agreez, să poată să intre la recalculare 5 milioane de dosare de pensii. Mulţi au spus că pensiile trebuie recalculate. Cum? Dacă nu ai o evaluare?”, a menţionat Turcan.

Raluca Turcan vrea bani europeni pentru digitalizarea dosarelor de pensii. „Trebuie reintroduse într-un sistem electronic”
„Ştiu că în România există 250.000 de pensii pentru agricultori care sunt în format letric, adică dosare cu şină şi acolo sunt informaţiile de-o viaţă pentru 250.000 de pensionari agricultori. Dacă cineva îşi propune problema recalculării acestor pensii, măcar ele trebuie reintroduse într-un sistem electronic. De aceea, în acest subiect al pensiilor, am demarat evaluarea acestor dosare.

Am gândit un plan de atragere de fonduri europene în planul naţional de redresare şi rezilienţă astfel încât pe o perioadă determinată să suplimentăm personalul, să îmbunătăţim softul şi să finalizăm achiziţia de echipamente şi într-un an jumătate sper să avem toate dosarele de pensii într-un format electronic care pe o lege la care lucrăm în paralel să poate conducă la recalcularea pensiilor”, a menţionat ministrul Muncii.

Întrebată despre creşterea pensiilor, Turcan a spus că nu există o „tiparniţă ascunsă” de bani la Palatul Victoria.

„N-avem o tiparniţă ascunsă la Palatul Victoria. Avem pur şi simplu un sistem care produce bani şi un alt sistem care direcţionează bani acolo unde este nevoie de ei”, a explicat Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii a explicat că în România există 800.000 de români care au pensii sociale şi ” trăiesc la limita sărăciei”.

„Pensiile din sistemul public care în urma recalcultării ar ieşi într-o sumă mai mică rămân la acelaşi nivel şi celelalte pensii care au nevoie de creştere le ajung din urmă. Procentul celor care ar rămâne fix pe o perioadă de timp e foarte mic, comparativ cu cei care au nevoie de creşteri. Avem 800.000 e pensii sociale. Sunt oameni care trăiesc la limita sărăciei.

1,6 milioane de angjaţai în România care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, din nefericire, în sistemul privat”, a mai spus Turcan.

Raluca Turcan, despre pensiile speciale. „Nimeni nu vrea să desfiinţeze anumite pensii”
„Despre pensiile speciale s-a vorbit foarte mult, dar nimeni nu s-a atins sau dacă s-au atins, s-au atins în variate profund neconstituţionale.

Pensii speciale care au apărut ca ciupercile după noapte, în funcţie de cât de influente au fost anumite categorii socio-profesionale în Parlament.

Aceste pensii speciale sunt o prioritate pentru noi şi dincolo de indemnizaţiile parlamentarilor care sunt pe statutul deputaţilor şi senatorilor, adică pe plenul comun, unde Ministerul Muncii nu poate interveni, pe celelalte şase categorii intenţionăm să venim cu o propunere care să aducă echitate şi contributivitate în acest sistem al pensiilor speciale. Să le aducem la nivelul de contributivitate.

Nimeni nu vrea să desfiinţeze anumite pensii, aşa cum s-a spus aberant. Acei oameni, chiar dacă au pensii speciale, au muncit, a mai precizat Turcan.

blank