Șeful DSU Raed Arafat spune că bilanțul cazurilor de coronavirus de joi nu este un semn bun și face apel la populație să fie atentă și să nu renunțe la măsurile de protecție, pentru a nu risca să ne întoarcem la măsurile restrictive de care abia am scăpat.

Creșterea numărului de cazuri din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal care evidențiază faptul că lucrurile nu sunt sub control, spune Raed Arafat.

Numărul cazurilor noi de coronavirus, diagnosticate în ultimele 24 de ore, este de 238, peste media ultimei săptămâni. În prezent, în România sunt confirmate 19.907 cazuri, din care 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

„Creșterea cazurilor de persoane infectate de joi ar trebui să ne atragă atenția. Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația. Este un semnal că situația nu este sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile”, a declarat Arafat, potrivit Antena3.

Raed Arafat atrage atenția asupra necesității respectării normelor de protecție, pentru evitarea răspândirii coronavirusului, situație care ar atrage după sine reluarea măsurilor restrictive:

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou. Chiar dacă sunt măsuri de relaxare care au fost luate și care sunt binemeritate pentru cei care au stat acasă și au suportat ce s-a întâmplat până acum și au suportat măsurile de restricții care au fost, trebuie să avem grijă mare în respectarea regulilor mai departe – purtarea măștii, distanțarea, toate regulile astea de igienă pe care noi le-am făcut cunoscute”, a mai declarat secretarul de stat.

Citeste si...
Reacția MAE după provocările lansate de Viktor Orban: "Este inaccpetabil"

Cum arată relaxarea de pe 15 iunie în viziunea lui Arafat?
„Poate că nu e bine să ne așteptăm la activități în masă în spații inchise, la activități cu un număr foarte mare de participanți în spații deschise. De exemplu, poate cinematografele sau teatrele nu vor fi la capacitate maximă din 15 iunie. Poate anumite competiții se vor face cu un număr limitat de spectatori. Dar ce nu va fi cu siguranță sunt manifestațiile în număr mare. Aici vorbim de săli de cinema, săli de spectacole, festivaluri cu un număr mare de oameni în exterior. Este foarte probabil ca de la 15 iunie românii care vin din Grecia și Bulgaria să nu mai fie obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu, dar totul depinde de cum va evolua numărul de cazuri.”.

Întrebat dacă ar recomanda unui prieten să-și rezerve o vacanță în iulie, Arafat a răspuns că da.

„Pentru luna iulie? Eu aș zice că da, să–și facă rezervare. Pentru luna iulie, dacă nu avem schimbări radicale, este o luna care probabil va fi foarte OK pentru a face rezervări și a planifica vacanță”, a declarat Arafat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.