Secretarul de stat Raed Arafat, președinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112, a prezentat, miercuri, raportul cu privire la sistemul 112, document care cuprinde 14 măsuri pe termen scurt, mediu şi lung.

„La modul în care am văzut implicarea tuturor colegilor, pot să vă spun că termenii care sunt în acest raport sunt foarte realiști și e foarte realist să spunem că în opt luni o să avem sistemul”, a declarat Raed Arafat.

– Garantați cu funcția? a fost întrebat de jurnaliști șeful DSU.

– Nu, a răspuns Raed Arafat.

– De ce?

– Pentru că nu depinde totul de mine. Există vulnerabilități și probleme. Și aceste probleme generează situații cum s-a general la Caracal. Sistemul nu e perfect, dar nici nu putem să spunem că sistemul e la pământ, neperformant, varză, terminat, nu funcționează. Asta înseamnă ca noi să spunem să nu mai apelați și ar fi incorect, a explicat Raed Arafat. „Sigur vor muri foarte mulți oameni, dacă populația pierde încrederea să mai sune”, a adăugat șeful DSU.

Citeste si...
Arafat: Nu există tratament pentru coronavirus

Pe termen mediu şi lung, Guvernul vrea să implementeze un sistem de localizare a victimelor cu o mai mare acurateţe, în următoarele 8 luni, şi să instruiască mai bine dispecerii de la 112. De asemenea, în următorii 3-5 ani, dispeceratele integrate ar putea fi implementate la nivelul fiecărei regiuni. Și nu în ultimul rând, autoritățile doresc o colaborare cu Google.

De asemenea, o ordonanță de urgență prevăzută în raportul prezentat de Raed Arafat privind sistemul 112 prevede ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze servicii pe cartele PrePay doar după ce colectează datele de identificare a proprietarului cartelei SIM, iar datele să fie divulgate autorităților doar când se sună la 112.