Raed Arafat a propus guvernului să angajeze fără concurs medicii care au terminat rezidențiatul
Actualitate, Featured

Raed Arafat a propus guvernului să angajeze fără concurs medicii care au terminat rezidențiatul

Şeful DSU Raed Arafat a propus Guvernului în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi suplimentat personalul medical din spitale cu 200 de medici care au terminat rezidenţiatul. Aceştia vor fi angajaţi mai întâi la Spitalul de Urgenta MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” şi apoi distribuiţi către alte unităţi sanitare.

Raed Arafat a propus guvernului să angajeze medici care au terminat rezidențiatul și să nu mai dea concurs pe posturii „Guvernul lucrează inclusiv pe partea de personal. Există un număr important de medici din diferite specialităţi care şi-au dat acum examenul de specialitate şi au finalizat rezidenţiatul. Propunerea noastră, printr-o OUG în primă lectură, prin care am propus primii 200. Specialităţile pe care le ţintim sunt ATI, urgenţă, infecţioase, pneumologie, epidemiologie şi radiologie, să vedem dacă e cerere, atunci venim cu suplimentarea. Îi angajăm la Gerota, spitalul MAI şi de acolo îi distribuim, prin coordonarea pe care o să o avem de la departament. La finalizarea perioadei care poate să dureze vreo 6 luni, ei vor avea posibilitatea să aleagă posturile vacante unde vor să meargă, fără concurs. Asta prevede OUG. Acesta e modul prin care vom atrage medicii care au terminat. Avem evidenţa. De mâine începem să luăm pe listă pe cei care doresc acest lucru. Vă dau un exemplu la ATI numărul aproximativ celor care au dat examenul sunt vreo 130, numai aproximativ 70 sunt fără posturi. Unii deja au posturi. Atunci am luat cei 70 pe ATI care sunt fără posturi. Mai avem un număr care sunt pe urgenţă, pe infecţioase. Cei care au posturi vor rămâne în posturile lor, însă cei care nu au posturi sunt cei care fac obiectul acestei OUG”, a declarat Raed Arafat, joi la începutul şedinţei de Guvern.

Arafat a adăugat că sunt discuţii pentru a creşte capacitatea de ventilaţie la unităţile de primiri urgenţe.

„La nivelul unităţilor de primiri urgenţe, în discuţiile cu colegii pe care le vom avea inclusiv mâine, este creşterea capacităţii de ventilaţie, dar ea este limitată pentru că este gândită pentru altfel de activitate. Acum, dacă va creşte numărul, vom încerca să suplimentăm din ventilatoarele pe care le avem în stoc ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului corect până este preluat de secţiile de terapie intensivă care poate la orice moment să nu aibă loc, să aşteptăm o oră, două, trei şi atunci va trebui pacientul să fie îngrijit corect în unitatea de primiri urgenţe, a completat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a reuniunii Executivului a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

Această OUG modifică legea 136 „în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie”, a afirmat miercuri Tătaru.

„O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.


blank