Barierele legislative și instabilitatea cauzată de acestea generează o diminuare considerabilă a investițiilor, fapt ce va avea efecte asupra forței de susținere a dezvoltării economice de către bănci, a declarat Radu Ghețea, președinte de onoare în cadrul Asociației Române a Băncilor (ARB) potrivit mediafax.

Radu Ghețea avertizeaza:

„Cineva va trebui să înceapă să contorizeze care sunt efectele acestei volatilități legislative în domeniul bancar și, bineînțeles, și al reglementărilor europene care sunt impuse în domeniul bancar. Am mai spus și repet, sunt destul de multe reguli care au fost introduse în ultima perioadă prin regulamentele europene, care pur și simplu rămân oarecum la același nivel stabilit în 2009, când eram în plină criză. Aceste regulamente și norme nu fac altceva decât să aducă băncile într-o situație neplăcută, care determină o lipsă a dorinței de investiții. De ani de zile nu se pot scoate dividende, majoritatea băncilor europene au făcut infuzii de capital, au capitalizat profiturile, iar acest fapt datorită cerințelor care apar în fiecare zi”, a declarat Radu Grațian Ghețea, subliniind necesitatea unei analize „foarte serioase” a efectelor barierelor legislative asupra economiei.

Radu Ghețea avertizeaza: Modifările legislative vor avea efecte negative asupra economiei

Președintele de onoare al ARB a afirmat că acțiunile într-o bancă nu mai valorează la fel de mult în prezent, iar forța de susținere a dezvoltării economice a sistemului bancar s-ar putea dilua: „Analizează cineva aceste lucruri, care sunt efectele? Există și un efect la care trebuie să ne așteptăm la un moment dat. Dacă acum 15 ani erai o persoană fericită pentru că aveai ceea ce se numea blue chips, acțiuni într-o bancă, acum acțiunile s-au prăbușit destul de mult în ultima perioadă, valoarea lor a scăzut, remunerarea a fost aproape inexistentă, iar dacă nu mai avem investitori în bănci, lucrurile se vor dilua în ceea ce privește forța de susținere a dezvoltării economice de către sistemul bancar.”

Citeste si...
Maria Grapini s-a dezlănțuit la adresa lui Dacian Cioloș: Culmea ipocriziei

Radu Ghețea avertizeaza: Modifările legislative vor avea efecte negative asupra economiei

Instabilitatea legislativă își pune amprentă și asupra antreprenorilor, care ezită să realizeze investiții, susține Daniela Bodîrcă, președintele Asociației Societăților Financiare din România. „Vizavi de bariere, și în industria pe care o reprezint, există aceleași probleme. Instabilitatea legislativă reprezintă o constrângere majoră, să nu uităm că aceasta poate crea un risc foarte ridicat în zona investitorilor, a antreprenorilor, care au momente în care se îndoiesc sau amână momentul investiției și cred că am simțit cu toții acest lucru în prima parte a anului curent a declarar Radu Ghețea.