Angajaţii radioteleviziunii publice elene ERT au făcut joi grevă pentru a împiedica transmisiunea unei conferinţe de presă a partidului neonazist Zoarii Aurii, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile europene de la 26 mai, relatează AFP, potrivit agerpres.

Angajaţii radioteleviziunii publice elene ERT au făcut joi grevă pentru a împiedica transmisiunea unei conferinţe de presă a partidului neonazist Zoarii Aurii: Această încetare a lucrului a avut loc ca urmare a apelului sindicatului ERT (Pospert) care se opune „utilizării frecvenţelor publice pentru a vehicula (…) conţinutul toxic şi antidemocratic al partidului Zorii Aurii”

Peste 60 de persoane, printre care fondatorul acestui partid Nikos Mihaloliakos, deputaţi şi membri ai Zorii Aurii, sunt judecaţi de patru ani de o curte penală din Atena pentru infracţiunea de „constituire a unei organizaţii criminale”.

Aceste persoane sunt acuzate de cel puţin o crimă şi zeci de agresiuni asupra migranţilor şi a militanţilor de stânga, în special în cursul ultimului deceniu.

Eliberat condiţionat din 2015 după 18 luni de detenţie provizorie, Nikos Mihaloliakos a anunţat o conferinţă de presă pentru joi, la ora locală 17.00 (14.00 GMT).

Din cauza grevei de două ore a Pospert începută la ora 17.00, conferinţa nu a fost difuzată de ERT.

Citeste si...
7 pozitii sexuale adorate de femei, pe care nu le-ai incercat inca! Vezi cat de tentata ai fi

În virtutea legii greceşti, timpul de antenă al partidelor pentru alegerile legislative, locale sau europene este decis la începutul campaniei de o comisie parlamentară în care toate partidele sunt reprezentate.

Calificând programul Zorii Aurii drept „xenofob, rasist şi fascist”, Pospert a reacţionat în urmă cu o lună la decizia comisiei parlamentare de a da un timp de antenă Zorii Aurii.

Sindicatul a făcut atunci apel la preşedintele parlamentului şi la partide „să susţină datoria democratică a radioteleviziunii publice”, al cărei statut a fost „votat de parlament”.

Citește și : Trump speră să nu se ajungă la război cu Iranul

La rândul său, Zorii Aurii a denunţat o acţiune „ilegală şi neconstituţională”.

Intrat pentru prima dată în Parlamentul grec în 2012, în perioada de vârf a crizei economice, Zorii Aurii este în prezent a patra forţă politică din Grecia, cu 16 deputaţi din 300.

În intenţiile de vot pentru alegerile europene acest partid este creditat cu circa 6% din sufragii, în scădere în raport cu scrutinul european din 2014 (9,4%).