Am ajuns acolo de unde s-a pornit, de fapt. Auzim de zece zile tot felul de declarații belicoase, de afirmații făcute pe surse, pe la colțuri, de declarații oficiale ale liderilor care nu spun decât sferturi de adevăr. Când adevărul este cel dintotdeauna – la alegerile locale, partenerii unei alianțe merg întotdeauna singuri, pentru că localele sunt o avanpremieră pentru generale – sunt organizate, întotdeauna, cu șase luni înainte. Este important ca la locale, fiecare actor politic să se descurce pe propriile-i puteri: o dată, pentru că alegerile de primari sunt singurele alegeri din România unde, de foarte multe ori, se votează persoana iar nu partidul. Când nu se întâmplă așa, asta înseamnă că unul dintre actorii politici cu reprezentare mare națională ori este favoritul tuturor, din pricina unei ”locomotive” excepțional de bine aspectate, electoral, or se intâmplă un vot negativ masiv, ca pedeapsă majoră pentru un comportament politic ce a falimentat orice speranță a cetățenilor. Apoi, la locale se testează și puterea fiecărei organizații. Cu rezultatele de la locale pe masă, conducerea alianței de partide negociază ponderea fiecărei formațiuni pe listele la parlamentare, precum și impunerea unei persoane dintr-un partid, în detrimentul aliatului, acolo unde rezultatele de la locale arată că unul dintre partide are mai mulți susținători decât celălalt.

Citeste si...  Gabriela Firea, despre o posibilă întâlnire cu George Maior: E o pistă falsă

Liderul UNPR Gabriel Oprea a dat sâmbătă cărțile pe față. A spus clar că a discutat şi cu Liviu Dragnea pe această temă. Progresiştii îşi propun ca la scrutinul din iunie să obţină cel puţin 10 la sută din voturile românilor. În limbaj al specialiștilor, asta înseamnă că UNPR speră să ceară cel puțin 10 la sută dintre locurile în parlament, la toamnă.

„Vom candida singuri, fiecare. În județele în care echipele sunt mai bine închegate și își doresc să candideze au libertatea să candideze împreună”, a prezentat Gabriel Oprea strategia pentru alegerile locale.

„Am stabilit cu dl Dragnea că în toamnă, la alegerile parlamentare, vom avea liste comune”, a adăugat șeful UNPR.

Gabriel Oprea a mai anunțat că președintele campaniei UNPR este Valeriu Steriu, iar purtător de cuvânt – Luminița Adam. De asemenea, a fost anunțat și candidatul la primăria Brașovului, orașul unde a avut loc reuniunea conducerii UNPR. Este vorba despre Ion Dumitru, descris drept „un bun manager”.