Încep negocieri între PSD și ALDE pentru funcții-cheie în statul român. Două posturi de judecători la Curtea Constituțională, funcția de avocat al poporului și cea de procuror general sunt puse la bătaie. Sunt patru funcții de o importanță vitală în statul român pe care PSD și ALDE le vor împărți.

În PSD, s-au discutat deja mai multe variante. Fost secretar de stat în ministerul Justiției, Marieta Safta este una dintre ele. Este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader. Alte nume vehiculate sunt Oana Hăineală, fost secretar de stat în ministerul Justiției pe vremea lui Florin Iordache, Lia Savonea, președinta CSM, dar și soții Bîrsan. Corneliu Bîrsan, fost judecător la CEDO, soția, până de curând la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cel puțin în cazul unuia din cele două posturi, Partidul Social Democrat nu își poate impune omul fără sprijinul ALDE. La Camera Deputaților, nici împreună cu ALDE, PSD nu are majoritate parlamentară. Mai are nevoie și de voturile celor de la UDMR sau grupul minorităților.

Citeste si...  Elena Udrea, la Parlament.

Și președintele trebuie să facă o propunere pentru Curtea Constituțională. Mandatul lui Petre Lăzăroiu expiră la începutul lunii iunie. Surse politice au precizat că șanse au Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți, dar și Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial.

Urmează să expire și mandatul actualului Avocat al Poporului. Este o nominalizare care va aparține tot coaliției de guvernare. Potrivit unor surse, Victor Ciorbea are cele mai mari șanse să fie susținut pentru un nou mandat.

De asemenea, discuții în coaliție se vor purta și pentru șefia Parchetului General. Ministrul interimar al Justiției a revocat procedura de desemnare, iar un nou procuror va fi propus, după alegerile din 26 mai, potrivit unor surse.