PSD a convocat în această după-amiază o şedinţă de urgenţă a Comitetului Executiv, pentru a discuta despre consecinţele condamnării lui Liviu Dragnea. Reuniunea va avea loc la PALATUL PARLAMENTULUI, începând cu ora 16.00, au precizat surse politice pentru Mediafax.

Ulterior, informaţia a fost confirmată printr-un anunţ oficial. Şedinţa Comitetului executiv al PSD va avea loc de la ora 16:00, în sala grupului parlamentar al partidului, de la nivelul 1M, al Palatului Parlamentului.

Primele declaraţii după condamnarea lui Liviu Dragnea demonostrează că liderii partidului s-au strâns în jurul lui Liviu Dragnea şi resping ideea unei demisii a acestuia din fruntea partidului sau de la conducerea Camerei Deputaţilor până la o sentinţă definitivă. Principalul său aliat, CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, lider ALDE, se ascunde în spatele unir lozinci: ”Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanţei. Indiferent de sentinţa definitivă, vreau să subliniez importanţa continuării dezbaterii şi adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi a încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.”

„Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului,” a declarat premierul VIORICA DĂNCILĂ, într-un comunicat de presă remis Mediafax. ”Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiţie, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menţine şi după recursul din apel. Cred cu tărie în nevinovăţia preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343.” 

Dăncilă adaugă că cei care cer demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor încalcă grav Constituţia.

„Consider că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale, încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie. Guvernarea PSD-ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleaşi. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor, UNIŢI ŞI PUTERNICI în faţa tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor”, a completat Dăncilă.

Imediat, au reacţionat şi ceilalţi miniştri fideli lui Ponta. ”Este evident că această sentinţă este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislaţia respectând Constituţia şi deciziile CCR, aşa cum se întâmplă în orice democraţie autentică!”, scrie CARMEN DAN, pe Facebook. ”Partidul Social Democrat va rezista tuturor presiunilor şi îşi va duce până la final mandatul pe care românii i l-au încredinţat! Rămânem cu toată convingerea alături de preşedintele Liviu Dragnea. Decizia de astăzi nu poate anula calităţile sale de om politic, de preşedinte care a adus partidul la cotele cele mai mari din istoria sa. Se apropie un an important, iar Liviu Dragnea poate face din nou istorie pentru PSD, împreună cu noi toţi şi având susţinerea noastră!”

”Am fost şi rămân un om de echipă. Acum se simte miros de “sânge politic”atrage atenţia primarul general al Capitalei GABRIELA FIREA, printr-un comunicat. ”Unii, din afară echipei noastre şi care, în mod evident, ne sunt adversari, îşi vor intensifica atacurile şi ne vor lovi. Vor încerca să profite politic. Depinde doar de noi cum vom şti să gestionăm acest moment : cu gândul la cei care ne-au votat să aducem o viaţă mai bună românilor şi conştienţi de datoria noastră faţă de echipa căreia îi datorăm onestitate, solidaritate, calm. Niciodată nu voi vorbi din afară unei echipe în care am intrat de bunăvoie. Ar fi un gest de laşitate. Ştiam de la început că vor fi momente de succes în politică, dar şi ore care ne vor testa caracterul„. Preşedintele PSD Bucureşti reia apoi citatul lui Martin Luther King Jr, potrivit căruia “Caracterul unui om nu se arată în momentele de confort ci în cele de schimbări şi controverse”. „Am dispreţ pentru cei care se gândesc doar la carieră şi imaginea lor, părăsind la greu familia din care fac parte. Au fost momente în care PSD şi-a devorat liderii, prin jocuri de culise şi nopţi ale cuţitelor lungi. Momente pe care, ulterior, partidul le-a decontat. E lucru dovedit, românii nu empatizează cu trădătorii, sforarii şi intriganţii.”

„Nu va fi o noapte a cuţitelor lungi. Cine spune chestiunea aceasta, nu cunoaşte partidul. Eu îmi aduc aminte de Valeriu Zgonea care şi-a pus cravată nouă şi a spus că a venit să fie liderul partidului şi a primit un brânci pe scări,” a povestit ministrul Muncii LIA OLGUŢA VASILESCU, într-un interviu televizat. ”Vă spun cu certitudine că a fost o greşeală faptul că nu am aplicat deciziile CCR. Sper că acum ne vine mintea românului de după, pentru că aşa este corect. Nu am dat înapoi noi, a dat înapoi un prim-ministru care şi-a pierdut şi mandatul, prin moţiune de cenzură făcută de partid. În momentul când ţi se înmoaie genunchii mergi acasă. Şi acea OUG 13 a fost declarată constituţională după. (…) Cred că şi noi suntem de vină pentru că Parlamentul ar fi trebuit să aplice modificările la abuzul în serviciu. Deci suntem şi noi vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că de acum înainte trebuie să cedăm măcar un milimetru. Trebuie să aplicăm deciziile CCR şi programul de guvernare. Nu ne sperie nimic.”

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD ROVANA PLUMB transmite un alt comunicat: „Din 2005, asistăm la decimarea sistematică a elitelor politice ale României. Cei care astăzi se bucură că încă un lider PSD poate fi eliminat, să se gândească la cine va reprezenta mâine interesele României într-o lume atât de complicată, competitivă, într-o lume în care doar înţelepciunea, echilibrul, pot menţine pacea şi permit consolidarea şi dezvoltarea societăţilor democratice. Cei care astăzi jubilează, să se gândească la faptul că principalul model democratic al lumii îşi bazează temelia în primul rând pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, care includ şi prezumţia de nevinovăţie. (…) PSD rămâne strâns unitîn jurul preşedintelui şi al idealurilor social democrate. PSD a dovedit că nu poate fi destructurat. PSD va continua să guverneze şi să lupte pentru fiecare român în parte, pentru a construi o societate mai bună, mai dreaptă, mai echitabilă.”

Liderul europarlamentarilor PSD DAN NICA a declarat că Liviu Dragnea trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie până la o decizie finală: „Nu văd niciun motiv pentru care Liviu Dragnea să nu rămână preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor! Mai mult ca oricând, trebuie să rămânem uniţi în faţa acestor presiuni multiple menite să destabilizeze echilibrul politic în România. Respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343, trebuie aplicată şi în acest caz. Până la pronunţarea sentinţei definitive, nu avem dreptul să împărţim vinovăţii! Înţeleg că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală, dar toţi cei care cer acum demisia preşedintelui PSD trebuie să înţeleagă că încalcă Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia.”

„Liviu Dragnea a fost condamnat încă înainte de aflarea deciziei de astăzi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,” scrie pe Facebook preşedintele PSD Dolj CLAUDIU MANDA. Dovadă stă întreaga punere în scenăa acestei piese: amânările sentinţei, pregătirea manifestaţiilor pe Facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinţei la oră de maximă audienţă şi creşterea tensiunii prin citirea sentinţei lui Dragnea la sfârşitul şedinţei. Până la pronunţarea deciziei finale, preşedintele PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie iar partidul îl susţine în continuare.”

Secretarul general adjunct al PSD CODRIN ŞTEFĂNESCU s-a declarat şocat de sentinţă, pentru că era convins că Dragnea va fi achitat: ”Nu am de făcut neapărat o declaraţie dintr-un motiv foarte simplu – nu am luat în calcul această variantă. Eu personal, probabil şi alţi colegi, aveam un răspuns pentru varianta în care exista achitare în acest dosar. În condiţiile de azi, şocat de decizie, nu pot să spun decât că trebuie ca eu şi toţi colegii mei să avem o poziţie de solidaritate

Citeste si...  Adevarul despre moartea fratelui lui Liviu Dragnea

Şi deputatul PSD CĂTĂLIN RĂDULESCU a fost surprins, pentru că pariase pe achitarea preşedintelui partidului. ”Să ştiţi că pe mine m-a luat prin surprindere, pentru că eu am pariat cu toată lumea că va fi achitat. E destul de mare sentinţa data – 3 ani şi şase luni. Eu susţin că atât timp cât în Europa abuzul în serviciu e dezincriminat, a condamna un om pe abuz în serviciu mi se pare o chestie destul de nelalocul ei. Mi se pare foarte mult ceea ce a primit preşedintele. E un moment foarte greu pentru el. Nu aş vrea să fiu în locul lui niciodată. Nu ştiu cum stă cu psihicul în momentul de faţă preşedintele, dar e un moment greu pentru el şi pentru partid. Marea majoritate a colegilor noştri se aştepta la achitare.”

Spre sfârşitul zilei de joi, echipa de comunicare a PSD a clarificat mesajul pe care liderii partidului trebuie să-l transmită românilor şi postările de pe reţelele de socializare încep să semene. „Mă alătur colegilor mei care şi-au exprimat solidaritatea cu Liviu Dragnea şi consider că trebuie să rămânem uniţi până la capăt. Respectăm decizia instanţei, însă să nu uităm că până la o condamnare definitivă există prezumţia de nevinovăţie garantată de Constituţia României, de Directivele Europene şi de standardele Comisiei de la Veneţia. Să nu uităm că Liviu Dragnea este omul care a iniţiat dezbaterea pe tema reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi a încălcării drepturilor elementare ale românilor şi tot el a fost cel care a gândit un program de guvernare care are menirea de a le face dreptate românilor şi de a da o şansă tinerilor. Consider că Liviu Dragnea nu are de ce să-şi dea demisia pentru o condamnare care nu poate să rămână în formula de azi după judecarea apelului. Rămânem uniţi şi mergem mai departe în această formulă!”, a scris IOANA BRAN, ministrul Turismului şi Sportului, pe Facebook.

„Românii trebuie să aibă încredere că vom depăşi orice obstacole şi vom continua să punem în aplicare programul de guvernare pentru care ne-au acordat votul. Trebuie să fim conştienţi că instabilitatea poate face mult rău acestei ţări. Dincolo de orice sentinţă, rămân oamenii şi faptele lor. Dincolo de întâmplări, rămân principiile, onoarea şi solidaritatea. Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că judecătorii au pus în balanţă oameni şi nu fapte„, a scris, pe Facebook, SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii.

”Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată nu putem ignora motorul statului de drept: prezumţia de nevinovăţie. Iar prezumţia de nevinovăţie, principiul care are ca scop principal protejarea împotriva unor măsuri abuzive, trebuie să fie aplicată tuturor cetăţenilor României, deci şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Nu putem lăsa ca o decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a reprezentanţilor statului paralel sau a adversarilor politici să afecteze bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi,” transmite printr-un comunicat ŞTEFAN RADU OPREA, ministrul pentru Mediul de afaceri. ”Iar pentru a ne onora statutul de ţară europeană care îşi respectă Constituţia, care aplică Directivele Europene şi Standardele Comisiei de la Veneţia, guvernul, miniştrii şi Partidul Social Democrat, ales de o majoritate covârşitoare, democratic, prin vot liber exprimat, îl susţin pe preşedintele Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor.”

„Astăzi, ca întotdeauna, am încredere deplină şi sper că şi pentru Liviu Dragnea Justitia înseamnă prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea deciziei finale, fără a da curs unor presiuni care nu cer decat o condamnare antepronunţată – în numele străzii sau al adversarilor politici!”,scrie ministrul de Finanţe EUGEN TEODOROVICI pe Facebook. #Niciodată nu am crezut şi nici acum nu cred în <<telejustiţie>>, în <<justiţia populară>> sau în folosirea <<luptei împotriva corupţiei>> ca paşaport pentru propulsarea politică.”

„Guvernul, miniştrii şi Partidul Social Democrat, ales de o majoritate covârşitoare, democratic, prin vot liber exprimat, îl susţin pe preşedintele Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor,” declară ministrul Apărării MIHAI FIFOR într-o postare pe reţeaua de socializare. ”O decizie luată sub presiunea străzii, a unei părţi a presei, a serviciilor care încheie protocoale secrete sau a adversarilor politici nu trebuie să pună sub semnul întrebării bunul mers al României, să strice imaginea ţării în faţa partenerilor externi. Coaliţia PSD-ALDE va duce până la capăt reformele începute pentru bunăstarea românilor. În ceea ce mă priveşte, am crezut si voi crede mereu în prezumpţia de nevinovăţie a oricărui cetatean, ca principiu fundamental al oricarei democratii. Sunt si raman ferm alaturi de presedintele partidului nostru, Liviu Dragnea!

Sentinţa împotriva preşedintelui PSD Liviu Dragnea a trezit la viaţă majoritatea filialelor, care transmit aceleaşi mesaje de solidaritate.

”Ziua de joi 21 iunie a.c. va rămâne în istoria României moderne ca un moment negru, în care o sentinţă juridică nedreaptă şi aberantă, nefundamentată pe dovezi şi fapte a interferat nepermis cu viaţa politică a ţării,” transmite filiala PSD CONSTANŢA. ”Într-o vânătoare neobosită împotriva formaţiunii politice care a câştigat categoric alegerile electorale, Partidul Social Democrat, dar şi împotriva liderului său, preşedintele Liviu Dragnea, pârghii oculte au funcţionat din nou în defavoarea democraţiei şi justiţiei corecte, realizate doar pe bază de dovezi irefutabile şi nu pe denunţuri obţinute cu forţa. Milioane de oameni care cred în construcţia politică de succes a PSD şi care i-au acordat încrederea, în Parlament şi pentru Guvernul României au fost sfidaţi şi desconsideraţi de o decizie strâmbă, influenţată de protocoalele ilegale şi de presiunile străzii sprijinite de interese străine de interesele legitime ale României.”

”În conformitate cu prevederile Directivei 2016/343 şi cu recomandările Comisiei Europene pentru respectarea prezumţiei de #nevinovăţie, PSD îl susţine în continuare pe preşedintele Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor – aceasta este singura atitudine corectă. Majoritatea parlamentară PSD+ALDE nu va fi afectată, guvernarea nu va fi afectată. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt reforma justiţiei, cu transpunerea în legislaţie a deciziilor CCR, CEDO şi Directivele Europene”, transmit reprezentanţii PSD BRAŞOV

Mai concişi, liderii PSD din regiunea de nord-vest a ţării au transmis un comunicat comun. ”Liderii social-democraţi ai Regiunii de Nord-Vest aşteaptă ca apelul să fie judecat în concordanţă cu decizia CCR şi îl susţin în continuare pe preşedintele Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor. Preşedintele Liviu Dragnea nu are niciun motiv de a-şi înainta demisia înainte de pronunţarea unei decizii finale şi toţi trebuie să ne raportăm la prevederile Constituţiei României, la Directivele Europene şi la standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează prezumţia de nevinovăţie. Coaliţia la guvernare PSD-ALDE nu trebuie să fie afectată şi, de aceea, nici guvernarea nu va avea de suferit.”

În acest cor de-a dreptul impresionant, care seamănă cu coloanele de telegrame de felicitare primite de Nicolae Ceauşescu de ziua sa de naştere, primarul PSD din orăşelul maramueşean Cavnic face din nou notă discordantă. VLADIMIR PETRUŢ cere DEMISIA lui Liviu Dragnea din toate funcţiile deţinute în prezent. Primarul PSD din Cavnic e contestatar al lui Liviu Dragnea de pe vremea tensiunilor cu Ordonanţa 13. Înainte de mitingul PSD din Capitală, despre care spunea că este organizat pentru ”penalul Dragnea”, declara că ar fi mers să protesteze dacă PSD dorea să adopte legile justiţiei, nu să introducă ”manevre şi bani”. ”Mă duc eu la Bucureşti să strig ? Aşa ceva nu o să fac niciodată”, spunea edilul. În replică, preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, susţinea că primarul de Cavnic nu mai este de facto membru PSD din februarie 2017, când a anunţat public că renunţă la toate funcţiile deţinute în PSD şi că nu susţine politica partidului. ”Din laşitate nu şi-a depus şi demisia din funcţia de primar obţinută în numele PSD, însă pentru acest lucru îl vor sancţiona locuitorii Cavnicului”.