Featured, Politic

PSD o tine pe-a lui cu suspendarea lui Klaus Iohannis

Teoria suspendării din funcție a lui Klaus Iohannis a revenit pentru a patra oară în PSD de la câștigarea alegerilor parlamentare.

Prima discuție despre suspendarea din funcție a șefului statului a apărut imediat înainte de formarea cabinetului Sorin Grindeanu. După ce Iohannis a respins propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru, cele două partide au anunțat că ar putea să fie nevoite să îl suspende pe șeful statului dacă acesta va continua să refuze propunerile de prim-ministru.

PSD a anunțat iar că se gândește la suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis după ce șeful statului și-a luat un timp pentru analiza deciziei CCR care îl obliga să o revoce din funcție pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi. Liderul social-democrat a afirmat ulterior revocării lui Kovesi că tema suspendării rămâne în continuare pe agenda partidului.

A treia discuție din PSD despre suspendarea lui Klaus Iohannis a apărut în contextul protestelor violente din fața Guvernului, de la mitingul atribuit Diasporei. Atunci liderul PSD Liviu Dragnea spunea că el ar vrea suspendarea lui Iohannis dar liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu este convins de faptul că toți parlamentarii PSD ar vota pentru suspendare.

După refuzul lui Klaus Iohannis de a semna decretele de revocare și numire a unor membri ai Guvernului, la sfârșitul anului trecut, PSD a început să discute iar despre varianta suspendării șefului statului. Între timp, Iohannis a semnat decretele prin care s-a constatat vacanța funcțiilor de miniștri ai Dezvoltării și Transporturilor, dar a anunțat că refuză propunerile de miniștri făcute de PSD, subiectul nefiind încă tranșat în totalitate. PSD vrea o discuție în coaliția de guvernare despre suspendarea lui Iohannis, iar ALDE nu a respins explicit subiectul.

Ce spune Constituția

Potrivit Constituției, în cazul săvârşirii unor „fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Până la organizarea referendumului, interimatul funcției de Președinte al României se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

blank