Featured, Politic

PSD, la mila UDMR

PSD, la mila UDMR demisiile unor parlamentari din PSD creează probleme social-democraților care caută să atragă deputați și senatori din alte partide. UDMR își negociază la sânge voturile. Opoziția urmărește dezertările din PSD, sperând să strângă voturi pentru dărâmarea Guvernului.

Senatorul PSD Emanuel Gabriel Botnariu şi deputaţii Corina Bogaciu şi Cătălin Zamfira au demisionat recent din partid. Toţi trei au fost aleşi pe listele PSD Ilfov, organizaţie controlată de Gabriela Firea, aflată în război cu Liviu Dragnea.

Noile dezertări vin în contextul în care majoritatea parlamentară a PSD este deja la limită, accentuând problemele social-democraților. Cea mai complicată situație este la Camera Deputaților, unde pentru aprobarea unui proiect legislativ este nevoie de 165 de voturi. PSD mai are 148 de deputați, în timp ce ALDE numără 19, în total 167 de voturi. Or, prezența la lucările Parlamentului nu este niciodată de 100% din diferite motive obiective sau subiective – delegații în străinătate, îmbolnăviri, absențe nemotivate. Social-democrații depind la fiecare vot de sprijinul UDMR, formațiune care are 21 de deputați.

Or, de fiecare dată, UDMR își negociază la sânge voturile, cerând inclusiv votarea unor proiecte care nu sunt pe placul electoratului PSD. Numai un exemplu. Curtea Constituțională a declarat, recent, neconstituțional Codul Administrativ votat de Parlament. Printre prevederile controversate s-a numărat și un articol care reglementează posibilitatea folosirii limbii materne și în județele în care minoritățile reprezintă sub 20% din populație, limita prevăzută de legislația în vigoare. Imediat după decizia CCR, UDMR a cerut PSD să adopte un nou Cod Administrativ.

Solicitarea UDMR
”România are nevoie de o administraţie publică mai modernă, de un cadru legislativ care, pe de-o parte, reglementează printr-un singur Cod diferitele domenii de specialitate ale administraţiei publice, iar pe de altă parte prevede o reformă reală a acesteia. UDMR a sprijinit adoptarea noului Cod administrativ şi sperăm că decizia CCR de astăzi va constitui numai un obstacol temporar în procesul de adoptare a unei legi adecvate, care va eficientiza administraţia publică din România”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. De remarcat cum, pentru șeful senatorilor UDMR, o decizie a CCR de neconstituționalitate (obligatorie pentru Parlament) a fost retrogradată la statutul de ”obstacol temporar”. Senatorul UDMR a adăugat că, în urma propunerilor Uniunii, noul Cod Administrativ ar fi stabilit regulile unui sistem de administraţie publică mult mai modern, care ”să garanteze şi să extindă drepturile existente de folosire a limbii materne şi să reglementeze procesele specifice de descentralizare”.

Practic, PSD se află într-o situație dificilă. Fie dă curs cererilor UDMR și va avea majoritate fără emoții, dar va suferi prejudicii de imagine. La controversa inițială se va adăuga și o problemă de principiu – poate Parlamentul să revoteze o lege declarată neconstituțională? Alternativa este să nu reia discuțiile, dar, în acest caz, sprijinul UDMR va fi sub semnul întrebării, exceptând cazurile în care parlamentarii Uniunii au un interes direct.

La Senat, majoritatea este de 69 de voturi, exact cât are PSD după ultimele demisii din partid. Cu cele 12 voturi ale ALDE, majoritatea se bazează pe 81 de voturi și va controla această Cameră a Parlamentului, atât timp cât relația dintre PSD și ALDE va funcționa. ALDE a dat, în ultima perioadă, mai multe semnale de nemulțumire față de PSD dar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, are, acum nevoie de sprijinul PSD pentru un vot împotriva urmării penale în dosarul ”Microsoft”.

Strategia Opoziției
De cealaltă parte a baricadei, Opoziția pregătește o moțiune de cenzură. Președintele PNL Ludovic Orban s-a întâlnit la Parlament cu ceilalți lideri ai opoziției, Dan Barna (USR) și Eugen Tomac (PMP), pentru a face o primă evaluare referitoare la majoritatea parlamentară înainte de a depune moțiunea de cenzură, au precizat surse liberale. Însă, până acum, liderii Opoziției au viziuni diferite în privința strategiei. Dan Barna și Eugen Tomac au insistat pentru grăbirea demersului, în timp ce Ludovic Orban a cerut să fie așteptat momentul potrivit.

Cum se explică aceste divergențe? Parlamentarii pot semna o singură moțiune de cenzură într-o sesiune parlamentară. Pentru aprobarea moțiunii și demiterea Guvernului ar fi necesare 235 de voturi la nivelul întregului Parlament. PNL are 92, USR -40, PMP – 18, în total 150. În Parlament există 16 independenți, majoritatea înscriși în partidul lui Victor Ponta, Pro-România. Chiar și cu sprijinul acestora, Opoziția nu are mai mult de 166 de voturi. Planurile Opoziției de a strânge voturi din partea nemulțumiților din PSD sunt mai degrabă teoretice. Unii lideri ai Opoziției au susținut că vor obține măcar 30 de voturi din partea nemulțumiților din PSD.

Disidenții din PSD au repetat, de mai multe ori, că nu au o problemă cu Viorica Dăncilă, nemulțumirile lor vizându-l pe Liviu Dragnea. Chiar și Adrian Țuțuianu, recent exclus din PSD, a declarat că nu va vota o moțiune de cenzură a Opoziției. ”Niciunul dintre noi nu şi-a propus vreodată să voteze vreo moţiune de cenzură prin care să pice un Guvern al Partidului Social Democrat. Teza aceasta este împrăştiată de Dragnea pe piaţă ca justificare a acţiunilor aberante pe care le orchestrează legat de membri de partid care au altă opinie decât el”, a susținut Ţuţuianu.

blank