Comisia juridică din Camera Deputaților a dat aviz favorabil unui proiect de lege care îi scapă de închisoare pe cei condamnați pentru evaziune fiscală

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut drept ”deputatul mitralieră”, şi prevede că persoanele care au fost condamnate pentru evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul creat.

În expunerea de motive a acestui proiect de lege, deputatul PSD afirmă că o astfel de măsură este necesară pentru că închisorile din România sunt aglomerate şi pentru că statul român a fost a fost condamnat de instanţele internaţionale pentru aceste condiţii.

În plus, Rădulescu susţine că statul român va avea de câştigat de 2 ori dacă evazioniştii vor fi iertaţi.

Conflictul de interese şi incompatibilităţile se vor prescrie în 3 ani. Proiectul deputatului ”Mitralieră” a fost adoptat

”Având în vedere starea sistemului judiciar românesc în ce priveşte condiţiile de detenţie şi gradul de aglomerare, cât şi numeroase cauze în care România a fost condamnată de instanţele internaţionale pentru aceste condiţii, dar şi faptul că, în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, iniţiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat.În plus, trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenţia, reeducarea, dar şi recuperarea prejudiciilor şi nu menţinerea unei persoane în detenţie, fapt ce atrage şi mai multe cheltuieli din partea statului.Dacă înculpatul acoperă în totalitate prejudiciul şi nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câştigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral într-un timp relativ scurt şi nu va mai efectua cheltuieli cu detenţia condamnatului. Astfel, se vor evita situaţiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu şi într-un timp îndelungat.” – arată deputatul PSD în expunerea de motive.

 

În replică, deputatul USR Stelian Ion afirmă că  acest proiect de lege pare făcut ”în folosul anumitor persoane”. El a mai anunţat că USR ia în considerare formularea unei sesizări la Curtea Constituţională pe marginea acestei modificări, dacă proiectul de lege va fi adoptat şi în plenul Camerei Deputaţilor, după ce a fost deja adoptat de Senat.

Citeste si...  Inna, îndrăgostită iremediabil de Mexic