PSD afirmă, vineri, într-un comunicat de presă că președintele Klaus Iohannis „a intrat într-o complicitate de natură penală cu procurorul general al României”, iar prin refuzul de a emite decretul de revocare a lui Augustin Lazăr, șeful statului „comite un act de trafic de influență” pentru că la Parchet se află un dosar privind proprietățile dobândite de familia prezidențială.

„Sfidând Constituția și statul de drept, președintele a intrat într-o complicitate de natură penală cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, propus deja spre revocare pentru abateri disciplinare deosebit de grave și pentru încălcarea gravă a legilor și drepturilor fundamentale ale omului. Prin refuzul de a emite decretul de revocare a acestuia, președintele comite un act de trafic de influență asupra celui care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în cercetare un dosar penal privind dobândirea prin fals și uz de fals a unor proprietăți de către familia prezidențială. Această protecție neconstituțională pe care Klaus Iohannis și șeful PÎCCJ și-o acordă reciproc, nu poate fi privită în afara contextului în care soția președintelui a refuzat în mod repetat să se prezinte la audieri la PÎCCj într-un dosar penal – situându-se deasupra legii și în disprețul obligațiilor legale pe care le are orice alt cetățean al României”, se arată în comunicat de presă al PSD.

De asemenea, social-democrații îl acuză pe șeful statului de încălcarea Constituției prin refuzul de numire a miniștrilor propuși la Dezvoltare și Transporturi.

„Partidul Social Democrat condamnă public acțiunile repetate ale președintelui Iohannis prin care încearcă blocarea activității Guvernului, cu scopul vădit de a împiedica PSD să ducă la bun sfârșit angajamentele electorale asumate în programul de guvernare. Al doilea refuz al președintelui Iohannis de a emite decretele de numire în funcția de ministru pentru persoanele propuse la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice reprezintă o tentativă iresponsabilă de blocare a investițiilor guvernamentale în cele mai importante domenii pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor României: infrastructura de transport și dezvoltarea locală. În această chestiune președintele Iohannis a încălcat în mod deliberat, în mai multe rânduri, Constituția României și deciziile Curții Constituționale. Pe de o parte Klaus Iohannis a încălcat Decizia CCR nr. 875/2018, refuzând să răspundă, DE ÎNDATĂ, în scris și motivat, la primele propuneri înaintate de prim-ministrul, respectiv cu privire la refuzul numirii doamnei Lia Olguța Vasilescu în funcția de ministru al Transporturilor și a domnului Ilan Laufer în funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a încălcat și Decizia CCR nr. 98/2008 care interzice președintelui României să refuze a doua propunere pentru funcția de ministru, în cazul unei remanieri guvernamentale”, a mai transmis PSD.

Citeste si...  SCANDALUL plăcuțelor de înmatriculare jignitoare sau jenante lovește și în Marea Britanie. Peste 400 de astfel de plăcuțe au fost interzise

În comunicatul de presă, PSD mai spune că va face uz de toate mijloacele „pentru apărarea ordinii constituționale și a statului de drept”.

„Partidul Social Democrat va face uz de toate mijloacele legale și constituționale pe care le are la dispoziție pentru apărarea ordinii constituționale și a statului de drept, asigurând totodată minima stabilitate politică necesară în perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene”, mai spune Partidul Social Democrat.