Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) a vorbit despre protestul împotriva Curții Constituționale a României (CCR) de duminică seara.
„După părerea mea, este una dintre cele mai grave manifestări care s-au putut desfășura în momentul de față și un atentat serios la adresa democrației, pentru că este foarte clar că aceste curți constituționale (nu numai în România, ci în toată Europa) sunt garánții statului de drept. Controlul de constituționalitate este vital pentru ca legislația să răspundă exigențelor de valori ale statului de drept și respectului față de drepturile omului”, a declarat Nicolai.

„Nu știu câte mii de oameni au fost (la manifestație – n.r.). Este normal ca oamenii să aibă o opțiune, să aprecieze activitatea DNA, dar DNA este o parte dintre instituțiile statului și nu un partid politic. N-aș fi fost deloc mirată dacă această acțiune ar fi fost în favoarea unui partid politic. Oricum: este pur și simplu o contradicție în sine, pentru că nu poți cere desființarea unei instituții care e garant de drepturi și libertăți și de constituționalitate, și să ceri consolidarea unei instituții care este parte a sistemului judiciar. Eu cred că mai degrabă și manifestările de aseară – ca și altele – au avut un profund caracter politic”, a punctat Nicolai.

Citeste si...  Preşedintele SIVECO, Irina Socol, închisă în dosarul de evaziune de 3 milioane de euro