Românii din Marea Britanie, indignaţi de un documentar difuzat de postul de televiziune Channel 4, au ieşit în stradă la Londra. Serialul îi umileşte pe români, pe care îi prezintă ca pe o naţie de ţigani care fug de sărăcia lucie din ţară, pentru a trăi din ajutoare sociale în Regatul Unit.

romi_protest_londra_62853200

Circa 150 de români, majoritatea tineri, s-au strâns în faţa sediului Channel 4, după ce după ce au văzut primul episod din documentarul “Vin Românii!”.

În film, românii sunt prezentaţi ca fiind ţigani, infractori sau oameni fără adăpost, care vin în Marea Britanie la cerşit, dorm sub poduri sau la metrou şi trăiesc din ajutoare sociale. Manifestanţii, care s-au mobilizat pe reţelele de socializare, au înfruntat frigul şi ploaia pentru a atrage atenţia asupra abordării xenofobe a documentarului.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, premierul Victor Ponta şi-a exprimat solidaritatea cu românii de la Londra.

Potrivit Channel 4, documentarul nu face de cât să arate cum trăiesc românii din Anglia. „Trăiesc din ajutoare sociale, trăiesc din banii Marii Britanii”, spune documetarul.

Ambasadorul român la Londra a trimis o scrisoare producătorului emisiunii în care atrage atenţia că documentarul prezintă „doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească”, fapt „incorect şi extrem de discriminatoriu”.

Citeste si...  Cabral tine la institutia casatoriei