Economic, Stiri

Prostituţia, drogurile şi alcoolul de contrabandă au intrat în calculul prosperităţii naţionale. Cum se calculează „producţia prostituatelor” din România

Prostituatele, drogurile, alcoolul şi tutunul de contrabandă au fost incluse, de la 1 octombrie, de toate statele membre UE în calculul „prosperităţii naţionale”, adică în calculul PIB. Solicitarea a venit din partea Eurostat, iar specialiştii Institutului Naţional de Statistică (INS) s-au conformat şi au făcut şi nişte calcule, pe baza unor date obţinute de la autorităţi – Vamă, Fisc -, dar şi de la ONG-uri. În formulele matematice folosite au fost incluse, printre altele, date precum perioada lucrată anual de prostituate – interval estimat la 43 de săptămâni pe an – tarifele medii practicate sau numărul mediu de clienţi.

6868980-mediafax-foto-octav-ganea

 Sumele din contrabanda cu alcool, tutun, prostituţie şi droguri au fost estimate, în total, în 2013, de Institutul Naţional de Statistică la 1,797 miliarde de lei, adică 408 milioane de euro, reiese din datele INS.
 
De exemplu, în cursul anului trecut, românii au consumat „sex comercial” în valoare de 179,3 milioane de lei, în scădere faţă 2009, când prostituţia producea peste 330 de milioane de lei, potrivit calculelor statisticienilor. Spre comparaţie, veniturile anuale din această activitate în Marea Britanie sunt estimate la echivalentul a 30 de miliarde de lei, în Italia – 15,4 miliarde lei, iar în Spania – la peste 16 miliarde lei, de aproape 100 de ori mai mult decât în România, potrivit stirileprotv.ro.
 
Asftel că în cazul prostituţiei, în România impactul în PIB în 2013 a fost evaluat de statisticieni la 0,03% din PIB, în ce priveşte consumul de droguri, estimarea este de 0,1% din PIB, iar în contrabanda cu alcool şi tutun, câte 0,1% din PIB.
 
Eurostat a considerat că proporţia de 0,02-0,99% din PIB nu poate fi considerată neglijabilă, toate aceste activităţi ilegale îndeplinind “criteriile unei tranzacţii economice”.

 Chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), spune că banii rezultaţi din activităţile ilegale se regăsesc în case, maşini şi proprietăţi.

“Din acest moment, la cererea Eurostat, va trebui să oferim informaţii cu privire la sumele care provin din activităţi de tip ilicit, precum traficul şi consumul de droguri, pe care le monitorizează instituţia pe care o conduc, dar şi din infracţiunile de prostituţie, contrabanda cu tutun şi alcool, a căror combatere cade în sarcina altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Trebuie să conştientizăm faptul că acestea produc sume uriaşe de bani la nivel mondial, care se întorc, într-o formă sau alta, în economiile statelor. (…)Toate aceste sume ce provin din astfel de activităţi se regăsesc în case, maşini, proprietăţi”, a spus chestorul Sorin Oprea.

Contrabanda cu tutun şi alcool, evaluată la 724 milioane de lei în 2013

Contrabanda cu tutun a fost evaluată în 2013 de INS la 724,5 milioane de lei, reprezentând sub 0,1% din PIB, în scădere faţă de 2007, când era de 1.058 milioane de lei, adică 0,3% din PIB.

Pe de altă parte, contrabanda cu alcool a fost anul trecut estimată la 144 milioane de lei, adică sub 0,1% din PIB, în creştere faţă de 2007, când era de 51 milioane de lei, adică 0,3% din PIB.

 INS: Prostituatele lucrează 43 de săptămâni pe an

Cât priveşte prostituţia, în mod oficial, autorităţile publice spun că există un număr redus de cazuri de prostituţie. „La nivel naţional, nu există suficiente informaţii oficiale cu privire la prostituţie”, se arată într-un document INS, care adaugă că mai multe informaţii despre prostituţia din România au fost obţinute de la organizaţii non-profit, care au putut furniza asemenea date.

 INS a luat în calcul mai mulţi indicatori statistici pentru evaluarea impactului prostituţiei asupra PIB-ului.

„Indicatorii estimaţi pentru prostituţie sunt producţia, consumul intermediar, valoarea adăugată brută, consumul final al gospodăriilor populaţiei şi exportul”, se arată într-un document elaborat de INS.

Specialiştii de la INS au avut în vedere, în calculul impactului prostituţiei în PIB şi „timpul de lucru” al prostituatelor, apreciind că „sexul comercial poate fi considerat o activitate sezonieră, practicantele sexului comercial lucrând 43 de săptămâni pe an – ipoteze luate în calcul şi de alte state membre – sau chiar mai puţin, în funcţie de locul de desfăşurare a serviciilor”, arată metodologia folosită de INS.

Statisticienii au şi o formulă de calcul a „producţiei” prostituatelor, în funcţie de numărul de prostituate, tariful solicitat, numărul de clienţi şi zilele lucrate. Această formulă matematică este următoarea: Producţia =Σ( nr practicante * preţ mediu * nr clienţi mediu zilnic * nr zile lucrătoare) pe locuri de desfăşurare.

Contrabanda cu alcool şi tutun

Legislaţia prevede că activitatea de contrabandă este considerată totalitatea mărfurilor nedeclarate la frontieră, în valoare de peste 20.000 de lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mare de 40.000 de lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri.

 Pentru a evalua contrabanda cu alcool şi tutun, INS colaborează cu autorităţi precum Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră, ANAF, dar şi cu producătorii de ţigarete care sunt interesaţi de reducerea pieţei negre din domeniu.

Marea Britanie: Traficul de droguri şi prostituţia au contribuit la PIB cu 10,9 miliarde euro

Şi alte state membre UE au demarat recalcularea PIB-ului lor pentru a include impactul activităţilor ilegale.

Astfel, traficul de droguri şi prostituţia au contribuit la Produsul Intern Brut (PIB) britanic cu aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) în 2013, potrivit Biroului Naţional de Statistică (ONS), relatează AFP, potrivit Mediafax.

O purtătoare de cuvânt a ONS a declarat pentru AFP că drogurile şi prostituţia reprezintă aproximativ 0,5% din „bogăţia produsă global”, şi anume cea măsurată prin PIB.

Institutul pentru statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizată de obicei pentru estimarea bogăţiei unei naţiuni, pentru anii de criză financiară.

Aceste noi date au integrat şi alte schimbări, în cadrul noilor norme europene – cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investiţie şi nu ca un consum, lucru valabil şi în privinţa materialului militar.

La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 – aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) – a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea în considerare a traficului de droguri şi prostituţiei. Alte activităţi ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool şi tutun, erau deja contabilizate.

În pofida integrării ansamblului modificărilor aduse modului de calcul (droguri, prostituţie, R&D, echipament militar, între altele), creşterea britanică a fost confirmată la acelaşi nivel, şi anume de 1,7% în 2013.

Cu titlul de comparaţie, în Spania, Institutul naţional de statistică (INE) a apreciat că aceste activităţi au reprezentant 0,85% din PIB în 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. În anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro.
Institutul european pentru statistici, Eurostat, le-a dat termen până în septembrie statelor membre să integreze traficul de droguri şi prostituţia în statisticile lor naţionale, apreciind că este vorba despre tranzacţii comerciale liber consimţite.

Aceste noi norme au creat polemică în mai multe ţări. Franţa a refuzat să contabilizeze prostituţia, apreciind că „nu este o activitate comercială liber consimţită”. Suedia, unde „achiziţionarea de servicii sexuale” este o infracţiune, a anunţat că nu are de făcut ajustări.

blank