Actualitate, Featured

Promisiunea Gabrielei Firea: ”Bucurestiul va deveni un oras smart”.

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi, 13 iunie 2017, la conferinta „Jump to smart 1.0 – Soluţii rapide şi inovatoare pentru România oraşelor inteligente”, eveniment organizat de Asociatia Smart Romania si Asociatia Brainstroming, care a avut loc la Teatrul National Bucuresti.

In cadrul dezbaterii, Primarul General, Gabriela Firea a subliniat faptul ca Bucurestiul trebuie sa devina in viitorul apropiat un oras “smart”:”Orasul este un organism viu, care creste, se dezvolta, are nevoie ca energiile sale să fie canalizate in directiile oportune. Bucurestiul va trebui să devina in viitorul apropiat un oras „smart”, un oras viu si inteligent, in care totul este conectat, un oras care consuma mai putine resurse, un oraş mai atent la nevoile locuitorilor sai si la mediul inconjurător, in timp ce oamenii se simt mai în siguranţă, iar cea mai mare provocare pentru adminsitratia locala este cum sa aleaga cele mai bune solutii, care deja sunt pe piata. Prin urmare, va trebui ca in lunile care urmeaza, pana in toamna, sa definitivam o Strategie care sa contina principalii piloni ai arhitecturii viitorului „smart city”, care o data construiti sa permita upgradari si dezvoltari ulterioare, pe masura noutatilor in domeniul tehnologiei, dar si a feedback-ului primit de la cetateni”.

Gabriela Firea a anuntat ca un prim pas pentru transformarea Capitalei intr-un oras smart a fost deja facut: „Peste cateva zile va fi lansata pe SEAP licitatia privind achizitia a 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze. RATB este in procedura de achizitie si in vederea instalarii de internet wireless gratuit pentru calatori. Nu cred ca trebuie sa pierdem timp si sa asteptam sa vina primul lot de autobuze noi in Bucuresti pentru ca abia apoi sa demarăm procedura pentru internet. De asemenea, a fost demarata si o procedura pentru achizitia unei aplicatii pentru informarea calatorilor in legătura cu traseele mijloacelor de transport in comun, timpii de asteptare, precum si timpii de parcurgere a acestor trasee”.

In cadrul conferintei, Primarul General a prezentat situatia actuala si care sunt domeniile de implementare pe termen scurt si mediu pentru dezvoltarea infrastructurii Smart City – Bucuresti: Sistemul de Management al traficului, sistemul de bike-sharing, transportul public, sistemele informatice din cadrul PMB, sistemul pentru Managementul Situațiilor de Urgență la nivelul Municipiului Bucuresti.

De asemenea, Primarul General a explicat ca, pentru dezvoltarea infrastructurii Smart City-Bucuresti, sunt necesare imbunatatiri, pe termen mediu si scurt, in domenii precum managementul traficului, transport, iluminat si energie.
In ceea ce priveste managementul traficului, Primarul General a anuntat ca, pana la data de 15 iulie 2017, Primaria Municipiului Bucuresti va da in functiune noul centru pentru urmarirea traficului din sediul Primariei Capitalei si noua infrastructura de fibra optica pentru trafic, iar acesta beneficiaza de cele mai noi tehnologii in domeniu. De asemenea, va fi schimbata aplicatia de gestiune a traficului, a solutiei existente pentru supraveghere video si a infrastructurii hardware si va fi introdusa o aplicatie de urmarire a traficului pe baza identificarii numerelor de inmatriculare ale autovehiculelor care tranziteaza Capitala.

O alta masura pentru transformarea Bucurestiului intr-un oras ”smart” va fi implementarea unei infrastructuri proprii a municipalitatii care sa foloseasca tehnologia LoRa Wan sau una similara, care va permite formarea de retele de obiecte inteligente, cu aplicatii directe pentru sisteme de parcare, transport public, iluminat public sau infrastructura alternativa.
De asemenea, va fi implementata aplicatia Smart City, o metoda moderna si interactiva de a informa si comunica cu cetatenii, o platforma integrata cu noul portal al Primariei Capitalei, prin intermediul careia se vor putea integra functionalitati de tip Smart City.

Dupa adoptarea acestor masuri, bucurestenii vor beneficia de servicii adaptate tehnologiei actuale, care vor transforma Bucurestiul intr-un oras ”smart”, ce va asigura conditii de viata similare standardelor de la nivelul altor capitale europene: Smart transport: orarul mijloacelor de transport in comun, alertare pe dispozitive mobile, afisaj stradal; Smart trafic: informatii despre trafic si lucrari de infrastructura rutiera, smart parking: harta parcarilor cu informatii despre gradul de ocupare, plata parcarii prin diverse mijloace; Safe City: supraveghere video urbana; Smart lighting: adaptarea iluminatului public la nevoile reale, pe baza tehnologiei LED; Smart City Security: control acces, acces zone securizate; Smart info: informatii turistice: hoteluri, restaurante, muzee, parcuri; Adrese utile: locatii administrative, institutii publice, scoli, retea sanitara; Calendarul evenimentelor organizate de catre PMB; Consultari publice si anunturi de interes general; Alertarea cetatenilor cu privire la situatii de urgenta sau neprevazute.

blank