Victor Ponta vrea să uşureze cât mai mult din îndatoririle prezidenţiale şi ale CSAT

sts

STS, condus de secretar de stat din MAI, numit de premier. Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea STS modifică Legea 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS şi OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea MAI şi stabileşte reorganizarea serviciului ca Departament în cadrul MAI.

Proiectul de lege are cinci articole, primul dintre acestea prevăzând că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier. Proiectul mai precizează că, la momentul intării în vigoare, MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente.

Proiectul abrogă o serie de articole din Legea STS care prevăd că serviciul se află în coordonarea CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară, după şedinţa CSAT care a analizat reacţia autorităţilor în cazul accidentului aviatic din Apuseni, că premierul Victor Ponta i-a cerut trecerea STS în subordinea MAI şi demiterea şefului STS, Marcel Opriş. Şeful statului a precizat că niciuna din variante nu este viabilă.

Băsescu a spus că în CSAT s-a prezentant legea privind funcţionarea STS precum şi punctul de vedere al SRI, care a precizat că STS nu are capabilităţi mai mari decât să indice perimetrul în care a avut loc accidentul.

„Prim-ministrul a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului STS, niciuna din variante nu e viabilă”, a spus Băsescu.

„Nu îl poţi trata, nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu, de la SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei, de dragul politicului, cum nu am făcut de-a lungul acestor ani de când sunt preşedinte”, a spus Traian Băsescu.

„S-au spus minciuni cum că STS-ul trebuia să stabilească locaţia exactă a accidentului. E o minciună. STS-ul nu are instrumente şi nici dreptul legal de a face aşa ceva. STS-ul preia pe linia de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. Când apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei GSM. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă”, a explicat şeful statului, care a mai spus că vina eşecului misiunii de salvare stă în lipsa de coordonare a instituţiilor.

 

 

Citeste si...
Ioan Rus i-a cerut lui Ponta să îşi asume candidatura la Preşedinţie