Actualitate, Featured

Programul funeraliilor Regelului Mihai, aspru criticat: «Trebuia să fie dus cu trenul regal»

Funeraliile Regelui Mihai nu includ două cutume importante de care au avut parte alţi regi ai României – Carol I şi Ferdinand, dar şi Regina Maria: aducerea Majestăţii Sale cu trenul regal la Curtea de Argeş şi purtarea trupului neînsufleţit pe afet de tun spre necropolă.

La Curtea de Argeş e forfotă mare. Localnicii văd pregătirile ce se fac în jurul mănăstirii vechi şi la noua capelă. Bătrânii se strâng pe la colţuri şi comentează: “Dacă ai şti donşoară cum a fost la Ferdinand? Doamne ce lume cochetă a venit, ce lux, ce frumos era trenul ăla cu care l-au adus şi ce s-a mai tras cu tunul”, ne spune tuşa Vasilica.

Are 98 de ani şi e printre puţinii români care au participat la solemnul eveniment. Era doar un copil, dar îşi aminteşte ca ieri ceremonia. Nici nu se gândise că va mai prinde aşa ceva în viaţa asta, dar iată că “Dumnezeu l-a luat pe Regele Mihai înaintea mea”. Deşi abia mai merge prin curtea casei, bătrânica şi-a propus să iasă până-n stradă să vadă alaiul regal.

Din păcate însă, istoricii spun că programul funeraliilor Majestăţii Sale va încălca grav cutumele. Speranţele argeşenilor ca trupul neînsufleţit al Regelui să fie adus la Curtea de Argeş cu trenul regal, aşa cum s-a întâmplat cu înaintaşii săi (cu excepţia lui Carol al II-lea, înmormântat în Portugalia, ale cărui oseminte au ajuns mult mai târziu, tot pe cale rutieră, în oraşul Basarabilor) s-au năruit.

„Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României, care au fost aduşi la Curtea de Argeş cu trenul regal, şi, mai mult decât atât, s-a făcut totul cu ceremonial militar, cu salve de arme la mormânt. Vorbim de un rege mareşal al României, veteran de război, decorat cu cele mai înalte decoraţii şi este cel puţin neobişnuit că s-au uitat aceste lucruri. Majestatea Sa ar trebui adus la Curtea de Argeş cu trenul regal, tren care era pregătit pentru o călătorie prin ţară cu Alteţa Sa, Principesa Margareta, care dedica acest tur Zilei Naţionale a României”, a precizat, pentru adevarul.ro, istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş. „Să nu-l pui pe afet de tun, de la gară, la locul de veci, iar este total nepotrivit”.

blank

«Nu a fost un rege obişnuit, ci unul uns cu mir»

Mai mult decat atât, istoricul Ştefan Dumitrache arată că se încalcă şi alte cutume de care regele ar fi meritat să aibă parte după moarte. „În primul rând, ora este extrem de nepotrivită pentru înmormântarea unui suveran al României, a unui rege miruns. Pentru că nu vorbim de orice rege, ci de un rege miruns, ceea ce din punct de vedere al tradiţiei înseamnă enorm. Lumea înţelege mai greu ce este cu acest simbol. Un adevărat suveran este cel care trece prin ungerea cu mir. Prin mirungere eşti alesul lui Dumnezeu, ca să conduci destinele unui popor. Este cea mai importantă ceremonie din punct de vedere al tradiţiilor care se ţine pentru un conducător de ţară”, a explicat directorul muzeului Municipal Curtea de Argeş.

Potrivit programului  anunţat de Casa Regală, sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, publicul având acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

blank