Actualitate, Stiri

Profesorul Marmureanu avertizeaza: Urmeaza un cutremur devastator in Romania

Sambata seara, in Romania, Republica Moldova si Bulgaria, s-a resimtit un cutremur produs in Vrancea, la o adancime de 39 de kilometri. Imediat, toata lumea s-a intrebat cand va urma un seism de magnitudine mare in tara noastra.

61601510

Dupa cutremurul de 5,7 pe Richter, romanii s-au ingrijorat ca am putea fi loviti de un seism mult mai insemnat. Profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului a explicat cand ar putea fi lovita tara noastra de un cutremur ca cel din ’77.

„Nu inseamna ca un cutremur din acesta e cumva un precursor a ceva. Acest cutremur este in trendul normal, dar asta nu inseamna ca sistemul se descarca. Pur si simplu s-a intamplat undeva o rupere, iar fenomenul de coliziune continentala continua. Cand se va rupe total, atunci va fi cutremur mare. Niciodata un cutremur in lumea asta nu a fost prezis. (…) Cutremurul care va fi foarte adanc va fi la o anumita distanta din timp, peste 60 sau peste 100 de ani fata de cel din `77. Asta am gasit din punct de vedere istoric.”, a declarat specialistul pentru Ziarul Ring.

Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP, a explicat ca, dupa efectuarea mai multor cercetari, nu s-a contatat nicio legatura intre seismele de suprafata si cele de adancime. „Nu avem niciun motiv sa credem ca trebuie sa vina cutremurul mare acum. Privind la scara mare, noi permanent avem aceasta «amenintare», nu putem spune ca zona Vrancea nu va produce de acum incolo 100 de ani… Practic, nu poti sa stii exact cand va veni acest cutremur. Zona Vrancea are anumite perioade, unele mai active si altele mai linistite”, a explicat expertul.

61601511

Directorul stiintific al INFP a mai anuntat ca seismul de sambata ar putea fi urmat de mai multe replici, cu magnitudine de 3-4 grade pe Richter.

„Cutremurele de acest tip produc, in general, destul de multe replici . Ma astept sa mai dureze o zi, doua. Cea mai mare replica ce ar putea sa apara, sa zicem, ar fi cam cu o unitate de magnitudine mai mica decat cutremurul cel mare: 4,7-4,5, dar nu este obligatoriu. In zona in care s-a produs cutremurul, dupa parerea mea, e foarte probabil ca activitatea sa fie din ce in ce mai mica. Replicile nu vor fi periculoase si usor, usor va inceta activitatea, apoi va urma o perioada mai mare sau mai mica in care nu vom avea cutremure deosebite in aceasta zona. Daca ne referim la zona Vrancea, cea de adancime, acolo inca se pot produce cutremure. E o zona care tot timpul produce cutremure, vorbim de cutremure obisnuite, cu magnitudinea de 3-4”, a mai precizat Mircea Radulian pentru sursa citata.

blank